Narkodiktator Nicolas Maduro naj bi nedavni poskus državnega udara zrežiral kar sam: pomoč je priskrbel dvojni agent in tovariš v kokainskem poslu Alcalá

Datum:

Venezuelski samodržec Nicolas Maduro naj bi nedavni poskus svojega strmoglavljenja organiziral kar sam, in sicer z namenom utrjevanja politične oblasti ter pomoči svojih mecenov, torej Rusiji, Kitajski in Iranu. Poskus državnega udara naj bi mu namreč dal povod za delovanje proti opozicijskemu voditelju in zakonitemu predsedniku države Juanu Guaidóju, ki ga sicer podpirajo ZDA ter obenem priznavajo za legitimnega voditelja te latinskoameriške države. 

Venezuelski diktator Nicolas Maduro naj bi nedavni poskus svojega strmoglavljenja organiziral kar sam, in sicer z namenom utrjevanja lastne politične oblasti ter pomoči svojim podpornikom, torej Rusiji, Kitajski in Iranu. Poskus državnega udara naj bi mu namreč dal povod za delovanje proti opozicijskemu voditelju in zakonitemu predsedniku države Juanu Guaidóju, ki ga sicer podpirajo ZDA ter ga priznavajo za legitimnega voditelja te latinskoameriške države. Maduro želi obenem očrniti ZDA. Samodržec morda celo upa, da bodo ZDA v resnici napadle njegovo državo, saj računa na povečanje ameriške prisotnosti v regiji. Večja prisotnost ameriških oboroženih sil na Karibih pa bi lahko vodila tudi do večje tovrstne prisotnosti Kitajske, Rusije in še nekaterih držav. ZDA med tem želijo iz ujetništva rešiti dva Američana, ki naj bi v že omenjeni akciji sodelovala in v kateri so venezuelske oblasti ujele trinajst ljudi ter jih osem že usmrtile. Omenjeni državni udar naj bi načrtoval Američan Jordan Goudreau, nekdanji ameriški vojaški specialec in trenutni lastnik varnostnega podjetja Silvercorp USA na Floridi. Ob tem na dan prihajajo informacije, da je domnevni idejni vodja venezuelskega državnega udara Cliver Alcalá v resnici dvojni agent, ki deluje tako za venezuelsko opozicijo kot tudi za Madura. Oba pa naj bi bila sodelavca v kokainskih poslih, poroča Breitbart.

Že omenjeni uporniški venezuelski vojaški general Alcalá je tako skupaj z Goudreaujem načrtoval to akcijo. Cilj Alcalája naj bi bila sicer infiltracija tako venezuelske opozicije kot tudi kolumbijskih in ameriških oblasti. Ob tem obstajajo močni dvomi v uspešnost tovrstne infiltracije, vendar pa bi lahko prav zaradi te “ameriške invazije” okrepili protiameriško retoriko. Goudreau je sicer javno že priznal odgovornost za neuspeli državni udar – operacijo Gideon – s katerim naj bi odstranili Madura. Alcalá pa je upokojeni vojaški častnik in vodja venezuelskih vojaških dezerterjev. Maduro, ki je sicer od januarja 2019 nelegalni predsednik, je poskus državnega udara že razglasil za poskus njegovega umora, odgovornost zanj pa zvalil na ZDA, še zlasti administracijo Donalda Trumpa, vodjo opozicije Juana Guaidója, pa tudi sosednjo Kolumbijo, ki je ameriška zaveznica.

Foto: epa

Cliver Alcalá kot dvojni agent: deloval tako za Madura kot tudi vodjo opozicije Guaidója
Ob tem vse obtožene strani zanikajo vpletenost. Guaidóju sicer leta 2019 ni uspelo prevzeti vojaškega poveljstva, kar je botrovalo njegovemu neuspehu pri prevzemu oblasti. Ob tem je dezerter Alcalá ohranjal prijateljske odnose z vodjem opozicije, številni pripadniki opozicije pa mu zaupajo. Bil naj bi celo tesni vojaški svetovalec Guaidója. Goudreau naj bi rekrutiral tudi vse ljudi, ki so sodelovali v tej operaciji. Upokojeni venezuelski vojaški dezerter je trenutno pridržan v ZDA, zaenkrat ga tam bremeni zgolj obtožba za preprodajo drog. V preteklosti naj bi bila Maduro in Alcalá sodelavca v tem kriminalnem, mafijskem poslu. Slednji naj bi sicer služboval v venezuelski vojski že pod Madurovim predhodnikom Hugom Chavezom.

Sicer naj bi dezertiral zgolj nekaj let po smrti nekdanjega venezuelskega diktatorja ter prebežal v Kolumbijo leta 2018, svoje dezerterstvo pa naj bi uporabljal zgolj kot krinko ter še naprej deloval v korist Madura. Verjetno sta si z aktualnim predsednikom vse skupaj izmislila v medsebojnem sodelovanju. Z Madurom naj bi bila sicer povezana tudi teroristična organizacija Hezbollah, ki deluje na območju Kolumbije, kjer potekajo sporni kokainski posli. Obenem je znano tudi to, da je Carlos Alcalá, Cliverjev brat, leta 2019 postal venezuelski veleposlanik v Iranu, svoje vplive pa je razširil tudi v soseščino. Prav zato se ne zdi smiselno, da bi en brat deloval za Madura, drugi pa proti njemu in to celo na območju Kolumbije, ki ga nadzirajo narkokarteli ter Hezbollah.

Feri Božič

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...