Ne gre samo za Ukrajino: Putin si prizadeva dolgoročno oslabiti Zahod

Datum:

Na poljskem Koordinacijskem ministrstvu za obveščevalne službe so prepričani, da je bilo že od samega začetka jasno, da se načrt Kremlja, ki je odgovoren za nedavno stopnjevanje napetosti na ukrajinskem vzhodu, ne nanaša zgolj na Ukrajino. Rusija namreč skuša izsiliti dolgoročno oslabitev Zahoda. 

Ruski načrt je izsiliti nov svetovni red in privesti do trajne oslabitve varnosti vzhodnega krila pakta Nato. Zadnje tedne prihaja do koncentracije ruske vojske ob ukrajinski meji. Dejanja Moskve vzbujajo velike skrbi zahodnih držav. Njihovi politični predstavniki so prepričani, da obstaja nevarnost izvedbe ruskih vojaških operacij, poroča Polska Agencja Prasowa.

Moskva očitke zanika, obenem pa od ZDA in Nata terja zagotovila, da se slednji ne bo širil na Ukrajino ter odstranitev njegove infrastrukture od ruskih meja. Voditelji separatistov v Donbasu, ki uživajo potuho Rusije, so razglasili mobilizacijo in evakuacijo civilnega prebivalstva v Rusijo. Govora je o populaciji na okupiranih ozemljih.

Podobe ukrajinske krize (Foto: epa)

Ukrajini ob tem očitajo, da načrtuje napad na separatistični republiki v Donbasu, kar ukrajinska vojska zavrača. Ameriški predsednik Joe Biden je nazadnje sicer privolil v srečanje z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, vendar pod pogojem, da ne bo prišlo do ruske invazije na Ukrajino.

Ruski napad bi utegnil zaobjeti celotno Ukrajino, vključno z velikimi mesti
ZDA ob tem opozarjajo, da Moskva pripravlja invazijo v polnem obsegu. ZDA naj bi razpolagale z informacijami, da je bil ukaz za napad na Ukrajino že predan vojaškim predstavnikom, ta pa naj bi vključeval območje celotne države, tudi največja mesta, ter se zaključil z okupacijo države.

Težko življenje ljudi v ukrajinskem Donbasu zaradi vojaškega konflikta (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...