Ne le 8. marec – okoljevarstveniki po vsem svetu delajo več škode kot koristi

Datum:

Okoljevarstveni aktivisti v svojih poskusih “reševanja planeta”, kot pravijo, s svojimi dejanji povzročajo več škode kot koristi. Gre za skrajno levičarske aktiviste, ki so z izgovorom “da rešujejo planet” storili več škode kot koristi. In ne le v ZDA in drugod po svetu, primer takih imamo tudi v Sloveniji. Inštitut 8. marec namreč, ta je s svojim gnevom do prejšnje vlade zaslužen, da je borba s požarom na Krasu hujša, kot bi lahko bila.

Podnebni aktivisti so v ZDA z opravičilom, da to počnejo v imenu “reševanja planeta”, prekinili gradnjo novih cevovodov, uničili zgradbe, blokirali promet v času prometnih konic, zažigali, grozili z  motnjami dogodkov in namerno rezali pnevmatike naključnih športnih vozil. In ne le v ZDA, ampak po celem svetu. In Slovenija ni izjema. Inštitut 8. marec je idealen primer take aktivistične organizacije, zaradi katere ne velja zakonodaja, ki bi že začela sanirati vzroke za sušo na Primorskem.

Greenpeace, ena najstarejših okoljevarstvenih organizacij te vrste na svetu, in njene mednarodne podružnice so letos svoje »reševalne akcije« povzdignile na višji nivo. Njihova dejanja iz dneva v dan postajajo bolj rigorozna vse to pa opravičujejo z “dobrim namenom”. Pa je res to način?

Oktobra 2016 je aktivistična organizacija Ward kot del usklajene akcije zaprla ventil cevovodu, ki je surovo nafto prenašal iz zahodne Kanade v Mount Vernon v Washingtonu. Istega dne so vsi ostali podporniki zaprli ventile v več mestih, kar je povzročilo določene posledice, kasneje pa so bili vsi storilci aretirani. To jih ni zaustavilo, sledili so naslednji aktivistični ukrepi od tega, da so blokirali promet v prometni konici, do tega da so naključnim vozilom rezali pnevmatike in kar je najhuje, tega niti malo ne obžalujejo.

Medtem ko pravijo, da vse to počnejo v “korist planeta”, na drugi strani mnogim ljudem povzročijo veliko škode. V prometnih konicah, ko ljudje želijo priti čim prej domov, k svojim družinam, jim pot domov onemogočijo aktivisti. Blokiranje pretoka nafte ne koristi tistim, ki se peljejo v službe in domov, niti jim ne koristi rezanje pnevmatik. Iz lastnega nezadovoljstva in gneva delujejo vandalistično in destruktivno, ne da bi pomislili na to, koliko škode povzročijo ljudem in brez premisleka o posledicah.

Pri nas imamo idealen primer take aktivistične organizacije
Enako kot pri nas Inštitut 8. marec z Niko Kovač na čelu, ki se težko postavi v čevlje običajnega delovnega državljana iz priviligiranega stolčka v svojem stanovanjcu. Taki ne razmišljajo o posledicah. Svoje lastne interese in koristi skriti pod masko reševanja planeta in pod to pretvezo opravičiti vsa dejanja. Dejanja, ki imajo posledice. Kot ima in bo imel posledice požar na Krasu, katerega škoda bi bila lahko veliko manjša. Vendar je bilo Niki Kovač vseeno, ko je z lažmi napadala zakon o vodah. In če je mislila, da nihče ne bo opazil njene odgovornosti, se je zmotila.

Poslanec SDS Andrej Hoivik je namreč včeraj na Twitterju delil zapis, da bi na Krasu oziroma na priobalnem zemljišču dokaj hitro zgradili enostavne objekte, kot so tudi rezervoarji za vodo, če bi danes veljala novela zakona o vodah, ki so jo v mandatu prejšnje vlade Janeza Janše pripravili na okoljskem ministrstvu, ki ga je takrat vodil Andrej Vizjak. Novela zakona o vodah je bila po Hoivikovih besedah “s strani Inštituta 8. marec in druge ‘civilne družbe’ zmanipulirana v mainstream medijih”, nato pa je lani poleti padla na referendumu.

Hoivikovo objavo je na Twitterju nato delil tudi Janša, ki je zapisal, da gre za “zaslugo škodljivcev z Metelkove 6 in mainstream medijev”. Do Inštituta 8. marec je bila na prej omenjenem družbenem omrežju kritična tudi nekdanja poslanka in vidna članica SDS Mojca Škrinjar“Vaša prizadevanja za referendum o vodi imajo danes rezultate. Še posebej vidne na Primorskem. Tudi z drugimi vašimi prizadevanji ni nič drugače.”

Novinar in publicist Vinko Vasle pa je ocenil, da bi si aktivisti in aktivistke Inštituta 8. marec zaslužili kazenski pregon. “8. marec bi bilo treba kazensko preganjati, ker so z lažmi napadali zakon o vodah in tako danes Obala nima vode, Ljubljana pa ob vsaki nevihti plava,” je na Twitterju zapisal Vasle. Zapise o domnevni soodgovornosti Inštituta 8. marec in Nike Kovač za razmere na Krasu je na Twitterju mogoče zaslediti tudi v objavah številnih lažnih profilov.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...