“Ne moremo govoriti o levici in desnici, ker ni simetrije. V resnici gre za boj proti mafiji!”

Datum:

Na predstavitvi knjige “Slovenija, vstan’!” je njen avtor Gašper Blažič spregovoril predvsem o možnih razlogih za sedanje stanje apatije, ki je zelo težko primerljivo s prelomnim letom 1988, ko je šlo veliko Slovencev na ulice in trge. Predstavitev knjige je organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Po slovenski himni, ki jo je zapela Julija Urbančič, ter uvodnem nagovoru Marka Andolška iz mladinske sekcije VSO je Simona Pavlič moderirala pogovor z avtorjem knjige, med posameznimi sklopi pogovorov pa je svojo domoljubno poezijo predstavila Alenka Jeraj, sicer poslanka v državnem zboru.

Kot je uvodoma povedal avtor knjige Gašper Blažič, je v eni od kolumn problematiziral tezo, da je slovenska pomlad relikt preteklosti in da je mrtva. Omenjeno tezo je v eni od svojih kolumn lani zapisal Bernard Brščič. Kot pravi Blažič, je problem slovenske pomladi bolj v tem, da se je sicer začela, vendar je bila zadušena in se torej še ni zgodila. Nekoliko pa je popravil tudi tezo, da smo s plebiscitom in osamosvojitvijo Slovenci rekli DA civilizaciji in NE barbarstvu. Ta odločitev je bila takrat očitno sprejeta s figo v žepu, je opozoril Blažič.

Na vprašanje, ali je mogoče dandanes najti kakšen dober primer civilnodružbenega gibanja, je Blažič dejal, da je Odbor 2014 imel dober potencial, da bi postal množično gibanje, vendar ta potencial ni bil izkoriščen, saj je Odbor prehitro ugasnil. Nastal je kot gibanje za spremembe v pravosodju, a v času sojenja dr. Milku Noviču – slednji se je javne tribune tudi udeležil – ga ni bilo več.

Kot je še spomnil Blažič, so mladi sicer nosilci sprememb, vendar se v individualistični kulturi v primeru, ko se znajdejo v kočljivem položaju, rajši izselijo iz države in si najdejo službo v tujini. Po njegovem prepričanju Slovenci preveč odgovornosti prelagamo na stranke in ves čas računamo, da bodo volitve vse postavile na svoje mesto. Predvsem pa je kritičen do t. i. vsegliharstva, ki ima tendenco, da bi vse politične opcije izenačil pri odgovornosti. Kot pravi, v Sloveniji nimamo levice in desnice, pač pa imamo mafijo ter tiste, ki se borijo proti njej. Torej ne moremo govoriti o simetričnosti slovenskega političnega prostora, saj vse družbene podsisteme obvladujejo komunisti in njihovi nasledniki.

Simona Pavlič in Gašper Blažič (foto: Veronika Savnik)

Prav zato avtor s svojo knjigo poziva k prebujenju. Po njegovem mnenju je potrebno za uspešno zdravljenje postaviti pravo diagnozo. Odgovora, kako doseči izhod iz apatičnosti državljanov, pa ni ponudil, saj meni, da moramo državljani odgovor poiskati skupaj. Najprej pa je potrebno ozaveščanje in sprememba miselnosti. Kajti “politika je polje duhovnega boja”, je še dejal.

Fotogalerijo s predstavitve knjige si poglejte TUKAJ

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...