Ne več en ali dva, Kitajska uvaja politiko tretjega otroka

Datum:

Na Kitajskem so naredili konec politiki dveh otrok, sprejeti 2015. Po novem bodo v državi vodili politiko treh otrok. Država, ki je dolga desetletja vztrajala pri politiki enega otroka, je tako v roku šestih let sprva dovolila družinam imeti dva otroka, sedaj pa bodo nudili celovito podporo v vseh družbenih segmentih družinam, ki se odločijo za tretjega otroka. Na Kitajskem se zavedajo, da lahko svojo prihodnost zagotovijo edino z višjo rodnostjo in ne uvozom tuje delovne sile.

                   

Kitajska je prvič sprostila družinsko politiko leta 2015, ko so implementirali politiko drugega otroka. Šest let kasneje so oblasti uvidele, da nataliteta iz leta v leto še naprej pada. Trenutno naj bi stopnja rodnosti znašala okoli 1,3 otrok na žensko, kar pa je za Kitajsko navkljub v zadnjem letu rojenih 12 milijonov Kitajcev občutno premalo.

Novosprejeti amandma določa, da ima lahko par tri otroke, ob tem pa so brisali prejšnje omejitve in restriktivne ukrepe, kot so bile globe in druge oblike kazni za pare, ki so imeli več otrok, kot je dovoljeval zakon. Po poročanju Global Times so v zakonu izbrisali, popravili ali dodali 22 amandmajev, ki so začeli veljati takoj po njihovi najavi v petek.

Podpora države v vseh segmentih
Z novo politiko tretjega otroka nameravajo kitajske oblasti starše podpreti v vseh pogledih. Zakon ob tem določa tudi starševski dopust in odpiranje novih vrtcev, oblikovanje novih stanovanjskih skupnosti, javnih površin in delovnih mest, ki bodo staršem in otrokom prijazna. V novosprejetem amandmaju je poudarek na dviganju rodnosti v državi in optimizaciji strukture prebivalstva ter njegovem razvoju na dolgi rok.

Kitajska družina (Foto: EPA)

Kitajska bo ob tem uvedla tudi ukrepe za podporo družin z več otroki na področju financ, zavarovanja, izobraževanja, stanovanjske problematike, zaposlitve ter zmanjšala breme vzgoje otrok, starševstva in izobraževanja, so zapisali v amandmaju. Pari, katerih edini otrok je po nesreči poškodovan, invalid ali umre, bodo upravičeni do subvencije in celovite zdravstvene in duhovne oskrbe.

Omenjeni zakon bo po trditvah demografa He Yafuja služil kot podlaga lokalnim oblastem za odpravo omejitvenih odlokov na področju natalitete. Državni uslužbenci tako ne bodo več kaznovani, če bodo imeli več otrok, kot je dovoljeno. Kitajski demografi pa medtem svarijo, da bi lahko stopnja rodnosti v državi v prihodnjih letih padla celo pod 10 milijonov otrok na leto.

Sprva zlepa, če ne bo željenih rezultatov, sledi zaostrovanje
Po mnenju Heja trenutna politika najbrž ne bo privedla do pozitivnega obrata stopnje rodnosti na Kitajskem, a bo zato vsaj upočasnila hitrost padanja stopnje rodnosti. Opazovalci menijo, da je naslednji korak kitajskih oblasti spodbujati več rojstev Kitajcev. Trenutno so se tega lotili na lep način. Če to ne bo zadostovalo, zna kitajski komunistični režim pristopiti tudi na trši način. Politika na Kitajskem se lahko kaj hitro spremeni iz “lahko imate” v “morate imeti”. Kot pozitivno pa predstavnik kitajskega nacionalnega komiteja za zdravje Yang Wnzhuang izpostavlja, da so v državi že zdaj odpravili restrikcije in kazni za pare, ki bi imeli štiri ali več otrok, čeprav so taki pari na Kitajskem redkost.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...