Necenzurirano je zdaj uradno oblast

Datum:

Bojan Požar je včeraj zapisal, da je premier Robert Golob že potrdil njegove informacije, da bo Primož Cirman novi šef Siola, kar posledično pomeni, da predsednik vlade osebno kadruje tudi urednike medijev, ki so v lasti državnih podjetij, v tem primeru Telekoma. Požar je v dokaz dodal še Golobovo izjavo, da je Cirman eden najboljših raziskovalnih novinarjev in da ga bo vzel v službo kamorkoli, če bo to kdaj želel. “Predsednik vlade in prvak Svobode, osebno kadruje, postavlja in nastavlja tudi urednike medijev, ki so v lasti državnih podjetij,” je opozoril Požar.

Kot smo že poročali, je v teh dneh prišlo do novega prestopa iz novinarskih vrst v politične vode Vesna Vuković se iz portala Necenzurirano seli v Gibanje Svoboda. Težko bi sicer rekli, da gre za prestop, v resnici je to le javna potrditev članstva. Bojan Požar je na Twitterju in na svojem portalu zapisal, da je od virov iz vladne koalicije izvedel, da naj bi bilo že vnaprej zmenjeno z Martinom Odlazkom, da se novinarje portala Necenzurirano plačuje le do aprilskih volitev. Spomnimo, Vukovićeva je s kolegom Primožem Cirmanom po volitvah Roberta Goloba obiskala v Solkanu, kjer že nekaj časa živi pri prijatelju – verjetno so se pomenili, kako naprej.

Tretji novinar portala Necenzurirano Tomaž Modic je postal strokovni sodelavec preiskovalne komisije državnega zbora – tja ga je povabila “neodvisna” novinarka Mojca Šetinc Pašek, in z zanimanjem smo opazovali, kam bodo namestili Cirmana. Sploh po včerajšnji novici, da se Dragan Barbutovski poslavlja z mesta v. d. direktorja Ukoma. Ugibali smo, ali bi ga lahko zamenjal kar Cirman – in z odgovorom nismo bili zelo daleč, vodenje Ukoma naj bi namreč prevzela njegova žena Petra Bezjak Cirman – znana RTV sindikalistka. Cirman pa naj bi se enkrat jeseni – ko bo nova vladna koalicija prevzela vodenje državnega Telekoma, selil na Siol, ki ga Telekom lastniško obvladuje preko hčerinske družbe TSmedia, d. o. o. Aktualni odgovorni urednik portala Peter Jančič se je na to odzval: “A to je šef vlade javno napovedal predčasno odstavitev odgovornega urednika dobro leto pred koncem mandata iz političnih razlogov, da na funkcijo postavi svojega podpornika pred volitvami? Nova praksa političnega vplivanja na medije.”

Da ima portal Necenzurirano oziroma Vukovićeva dobre odnose z Golobom, je bilo razvidno tudi iz dejstva, da je slednji iz družbe Gen-i na njeno podjetje SEE M. & C. nakazoval sredstva – za katera sicer še ni pojasnila, točno čemu so bila namenjena. Tudi v našem mediju smo že poročali, da  je Gen-i omenjenemu podjetju v več letih nakazal 103 tisoč evrov, zadnje nakazilo v višini 3.660 evrov pa je na račun podjetja prišlo letos. Vukovićeva je zatrdila, da bo vse okoliščine pojasnila čez približno dva tedna, ko bo uredila vse potrebno za “prestop”.

“Zdi se, da smo izgubili bitko za integriteto poklica”
Vsaj mimogrede je treba omeniti tudi to, da je Cirman član upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije; na novinarske odhode v politiko se je na Facebooku odzvala predsednica društva Petra Lesjak Tušek, ki je med drugim zapisala, da “neodvisno in kritično novinarstvo potrebujemo – rahlo absurdno je sicer, kako nam aktualna oblast dopoveduje, da bo depolitizirala (javne) medije, hkrati pa se medtem novinarji politizirajo. Osebno ima vsak pravico do prehoda kamorkoli že – v politiko, biznis, piar, mora pa sprejeti tveganje, da bodo tudi njegovo dosedanje delo ocenjevali skozi to prizmo. In pri tem ne izigravati žrtve, da zdaj pa bo sledil oziroma se nadaljeval pogrom nad njim/njo. Oprostite, mi ostajamo novinarji in tako kot pritiče novinarstvu bomo presojali tudi poteze (nekdanjih) kolegov. Vse ostalo je sprevrženo.

Portal Necenzurirano se je pojavil spomladi leta 2020, kar sovpada z nastopom vlade Janeza Janše. Od vsega začetka je bilo jasno, da je namenjen zgolj rušenju Janševe vlade – kar je bilo vseskozi razvidno iz vsebine, ki se je objavljala na portalu. Čeprav sami nikoli niso razkrili, kdo jih financira, so se zelo veliko ukvarjali s tem, kdo financira Novo24TV. Kmalu se jih je prijel sloves, da če Necenzurirano nekaj objavi, to prav gotovo ne drži oziroma je resnica ravno nasprotna. Od vsega je bil morda najbolj “odmeven” non-paper, ravno oni so bili edini, ki so “razkrili” ekskluziven dokument, ki naj bi pričal o obstoju neuradnega diplomatskega dokumenta, ki govori o razkosanju Bosne in Hercegovine, priključitvi Republike Srbske k Srbiji in združitvi Kosova z Albanijo. Toliko o tem, da je Primož Cirman eden najboljših, če ne kar najboljši raziskovalni novinar v Sloveniji – kot je zatrdil Golob.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...