Nedopustni rezultati poslovanja v zdravstvu: Skupno so ustvarili dobrih 55 milijonov evrov minusa

Datum:

Da imamo katastrofalne razmere v slovenskem zdravstvu, potrjuje tudi podatek, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije lani ustvaril okoli 20 milijonov evrov izgube. Univerzitetni klinični center pa je imel okoli 25 milijonov evrov primanjkljaja. Dejstvo je tudi, da je to več kot polovica celotne izgube, kolikor jo je v letu 2016 ustvarilo 22 javnih zdravstvenih zavodov, ki so poslovali negativno.

Po sredini seji sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in Skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kjer so obravnavali poslovanje zavodov v preteklem letu in pripombe k osnutku zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je trenutno v javni razpravi, je na to temo potekala novinarska konferenca v glavni stavbi UKC Ljubljana.

Tomaž Glažar, predsednik sveta UKC Ljubljana (foto:Nova24tv)

“Žal zaključujemo z letom, ko je poslovni rezultat tak, kot je. Vsi bi si želeli, da bi bil boljši. Upam, da bo naslednji sestavi uspelo to, da bodo z ustreznim nadzorom nad poslovodstvom in skupaj s poslovodstvom rezultati bistveno boljši,” je dejal mag. Tomaž Glažar, predsednik sveta UKC Ljubljana in dodal, da je rezultat skrb vzbujajoč, vendar pa so podatke o 25 milijonih evrov izgube člani sveta podrobneje pregledali oziroma zahtevali posojila od poslovodstva.

Kljub velikim besedam in zamenjavam v svetih zdravstvenih zavodov ter uprav, vse to ni prineslo želenih sprememb v poslovanju. Očitno je pri teh menjavah šlo predvsem za prevzem in nadzor nad ustanovami, nikakor pa ne za to, da bi te delovale bolje, bolj učinkovito, z manj korupcije in predvsem bolj transparentno in z jasnim ciljem. To pa je zmanjšanje izgub javnih zavodov, boljša in bolj učinkovita organizacija poslovanja, ki bi za posledico imela tudi zmanjšanje čakalnih vrst, pa tudi zmanjšanje koruptivnih dejanj.

Glažar je še povedal, da nekateri programi niso bili izvedeni glede na načrt, nekateri pa so bili tudi preseženi. Dodal je, da tudi enkraten dodatni program za skrajševanje čakalnih vrst v UKC ni bil opravljen v obsegu, kot bi lahko bil.

“Najprej moram pojasniti, da je ta rezultat, se pravi 25 milijonov in 20 milijonov, sestavljen iz dveh delov: 20 milijonov pomeni izgubo, ki se nanaša na leto 2016, 5 milijonov pa pomeni odpis terjatev iz preteklih let, vse od 2002 do lanskega leta,” je razložil Andraž Kopač, generalni direktor UKC Ljubljana.

“Seveda klinični center ima ogromno dela, naredili smo več kot pa se je od nas pričakovalo,” pa so bile besede Simone Potočnik, pomočnice generalnega direktorja za ekonomsko in finančno dejavnost.

Andraž Kopač, Tomaž Glažar, Simona Potočnik (foto:Nova24tv)

Če omenimo še nekatere poudarke iz ugotovitev računskega sodišča, kot so, da ministrstvo za zdravje še vedno nima ustreznih podatkov o stanju medicinske opreme, s katerimi bi lahko spremljali in načrtovali upravljanje z medicinsko opremo, da obstaja tveganje, da je kratkoročno načrtovanje nakupa medicinske opreme v bolnišnicah sestavljeno predvsem iz internih nakupov in da se pri javnih naročilih zelo pogosto – kot merilo oziroma kriterij izbire ponudnika – uporablja cena medicinske opreme in ne celotni stroški dobe lastništva medicinske opreme.

Vsi ti podatki kažejo zelo jasno sliko o delovanju zdravstvenega sistema in nas vse skupaj opozarjajo, da je treba nujno ukrepati.

Na novinarski konferenci so še povedali, da negativni rezultati vplivajo na likvidnost, da UKC v tem trenutku ni ogrožen, ampak če se krivulja ne bo obrnila, se bo zgodilo, da ne bodo mogli izplačevati plač. Prav tako je treba vzroke za izgube iskati znotraj UKC-ja, ne pa drugje, kot so to počeli v preteklosti. “Ni kriv UKC v celoti, ampak je treba najprej pogledati pri sebi in šele potem iskati vzroke zunaj. Od 2009 se stanje v javnih zavodih slabša. Če letos ne bo uspelo zvišati cene glede na trenutno izhodišče vsaj za 5 %, bomo v Sloveniji imeli bistvene višje izgube kot so bile v letu 2016. To bo ogrožalo dobavo in plače,” je še povedal predsednik sveta UKC Ljubljane.

Očitno zdajšnja ministrica Milojka Kolar Celarc in na novo umeščene ekipe s strani vladne koalicije in vlade Mira Cerarja s svojim nesposobnim vodenjem ustvarjajo razmere, ki na področju delovanja zdravstvenega sistema postajajo čedalje manj obvladljive in imajo lahko za posledico popoln kolaps zdravstvenega sistema. Takšna situacija oziroma stanje v tem sistemu nikakor ne more biti v interesu državljank in državljanov Republike Slovenije. Za slovenski narod je daleč najbolj koristno, da se celotna vlada, skupaj z zdajšnjo koalicijo, umakne in tako naredi nekaj dobrega oziroma koristnega za tiste, ki so bili zavedeni in prevarani ter so glasovali za daleč najslabšo vladno ekipo doslej.​

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...