Nekdanja veleposlanica ZDA na Poljskem: Poljska si zasluži opravičilo EU in ZDA

Datum:

Nekdanja veleposlanica ZDA na Poljskem Georgette Mosbacher je za Interia Wydarzenia dejala, da Evropa vse doslej ni bila spodobna videti dolgoročnih posledic pretesnega sodelovanja z Rusijo na področju energetike in da je Poljska na to opozarjala že dolgo časa. Prepričana je, da so trditve glede težav z vladavino prava v veliki meri posledica ruskih dezinformacij. Če bi bilo vse res, kar se Poljski skuša naprtiti v Bruslju, potem ameriška podjetja v tej državi ne bi vlagala milijarde dolarjev. Prepričana je še, da bi se morala EU in ZDA opravičiti Poljski, ker je v marsičem ravnala bolj modro. Poljska sicer postaja najpomembnejša država v regiji. 

Nekdanja ameriška veleposlanica na Poljskem Georgette Mosbacher je prepričana, da so razmere na evropskem vzhodu, zlasti v Ukrajini, dodobra spremenile geopolitično stvarnost. Velike zahodne demokracije preživljajo močan šok. Zlasti je govora o ZDA, Franciji, Nemčiji in Veliki Britaniji. In čeprav sedaj delujejo usklajeno, niso mogle preprečiti vojne. To je dejstvo. Gospodarske in vojaške svetovne velesile niso bile zmožne zaustaviti diktatorja, ki vlada državi z BDP-jem Teksasa.

Putin pa je dejansko že desetletja sugeriral, kaj bo naredil – košček po koščku je rezal ozemlje Ukrajine in napadal neodvisne države. Zahod pa je ob tem ostajala pasiven. Sedaj se dogaja veliko prebujenje EU in Nata, po katerem ne bo več vrnitve v status quo. Ključno pa je spoznanje, ki se nanaša na energetsko neodvisnost zahodnih držav od ruskih energentov. Zadeva je ključno povezana z nacionalno varnostjo. Poljska je bila glede tega mnogo bolj preventivna in daljnovidna od EU, ko je prekinila dobave od Gazproma.

Severni tok 2 (Foto: Facebook)

Kot je dodala, se zdi, da je v samem osrčju Evrope morala izbruhniti krvava vojna, da je nastopilo to grenko spoznanje. Ta je bila še posebej zdravilna za Nemce in njihov zgrešene trgovske pogodbe z Moskvo. Kako naporen je bil ta proces, dokazuje dejstvo, da je EU šele pred nekaj meseci jedrsko energijo in plin spoznala za zeleni obliki energije. Ker je Berlin zaprl več jedrskih reaktorjev, je Putin okrepil svoj vpliv na celini. Še na začetku leta 2022 je okoli 20 odstotkov energije v Evropi ruskega izvora. Nekdanja veleposlanica se ob tem sprašuje, kako to, da se je kaj takšnega dopustilo.

Nemčija je ravnodušno gradila plinovod skupaj s človekom, ki je okupiral dele suverene in neodvisne države
Kako je bilo mogoče dopustiti, da je avtoritarna država uporabljalo plin in nafto kot orožje? Kako je bilo mogoče skupaj s politikom, ki si je pripojil Krim in Donbas, graditi skupni plinovod? Prepričana je, da bodo posledice nastale vojne trajno spremenile tudi mednarodno pozicijo Poljske. Poljska je danes najpomembnejša država v regiji, ki koordinira humanitarno politiko in prevoz orožja v Ukrajino. V tem smislu je Poljska v polnem pomenu besede vzhodni bok zveze Nato, ključni element varnostne arhitekture celine. Varšava je vzorčni primer postopnega povečevanja izdatkov za obrambo in posodabljanja vojske.

Happy man stretching hands in warm welcome, waiting for hug or greeting someone, standing over white background.

Žal pa si nekateri še vedno ne želijo priznati tega dejstva. EU se trenutno ukvarja s “pravno državo” na Poljskem in razpravlja o sankcijah. Vendar je končno napočil čas, da se jasno in glasno pove, da je velik del tega, kar je prihajalo na Zahod, posledica ruskih dezinformacij, EU in ZDA pa sta jih nekritično sprejemali. Določeni problemi na Poljskem vsekakor obstajajo, a če bi bili dejansko tako veliki, kot se jih skuša predstaviti v Bruslju, potem ameriška podjetja ne bi vlagala milijard dolarjev v tej državi. Prepričana je, da si Poljska zasluži opravičilo s strani EU in ZDA, saj je v mnogih ozirih ravnala bolj modro od slednjih dveh.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Čadež: Moje imenovanje na vrh “leve utrdbe” je bilo kot biku pokazati rdečo zastavo!

"Meni uradno očitajo stvari, za katere nimajo nobenih dokazov,...

[Izjava dneva] Ustavni sodnik ima lahko d. o. o., NVO, ne sme pa imeti s. p.?

"Mislim, da bi bilo absurdno trditi, da ima lahko...

Trije ustavni sodniki: Večina Ustavnega sodišča je prekoračila zakonska pooblastila!

Trije ustavni sodniki so se ogradili od današnje izjave...

SDS zahteva obravnavo akta o ustanovitvi preiskovalne komisije na izredni seji DZ

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje...