Nekdanji češki predsednik Vaclav Klaus: “Evropa mora biti ponovno osvobojena”, dosežki Janeza Pavla II., Thatcherjeve in Reagana so pozabljeni

Datum:

Nekdanji češki predsednik Vaclav Klaus je na nedavni konferenci v Washingtonu, ki je bila posvečena Ronaldu Reaganu in Janezu Pavlu II., v svojem govoru spregovoril o treh figurah, ki so doprinesle k padcu komunizma, a so njihovi uspehi danes izničeni. Povedal je, da Evropa potrebuje voditelje, ki bodo zagovarjali tradicionalne vrednote, ne pa bruseljske globalistične elite, ki promovira multikulturalizem.

                   

Klaus je v svojemu govoru, ki ga je naslovil “Evropa mora biti ponovno osvobojena”, povedal, kako so za dokončni padec komunizma v 90-ih letih odgovorni ameriški predsednik Reagan, papež Janez Pavel II. in britanska premierka Margaret Thatcher.

Čeprav se je že v 80-ih vedelo, da socializem diha na škrge in da se ne more več kosati z zahodnim kapitalizmom, pa so bile te tri figure ključne za hiter propad, ki je državam Srednje in Vzhodne Evrope omogočil hiter in uspešen prehod v kapitalizem, v katerem danes Višegrajske države, ki so dokončno opravile s komunizmom, uspevajo.

Trojica, ki je komunizmu zadala končni udarec
Reagan, Thatcherjeva in Janez Pavel II. so po mnenju Klausa imeli močne ideološke poglede in bili glasni glede obrambe zahodnih konservativnih vrednot. Imeli so modrost običajnih državljanov, in ne političnih elit, zaradi česar so lahko spremenili javno mnenje. Niso se podajali zgolj za pragmatičnimi rešitvami, temveč so tudi navdihovali, tako svoje državljane kot tudi ljudi, ki so živeli za železno zaveso.

Nekdanji češki predsednik Vaclav Klaus (Vir: Twitter)

Klaus je poudaril, da je takratna kontinentalna politična elita, ki so jo predstavljali François Mitterrand, Helmut Kohl ali Jacques Delors, delovala poraženo, pripravljena je bila sklepati kompromise s socialisti, kot da bi se sami pripravljali na poraz. Od takih politikov na Zahodu si za železno zaveso niso ničesar obetali. Ti politiki namreč niso aktivno zagovarjali, kar je bilo dobro, stare vrline zahodne civilizacije, in se niso bili pripravljeni upreti in se izjasniti proti komunizmu.

Vseeno so poznejše generacije lahkomiselno zapravile vse, za kar se je trojica Reagan, Thatcherjeva, Janez Pavel II. borila. Učinki njihovega uspešnega boja so izginili v celoti. Evropa potrebuje politike, ki bodo branili “stare konservativne ideje in vrednote in bodo obenem sposobni, prepričljivi in zaupanja vredni politiki”, ki bodo te ideje lahko porinili v ospredje. Dandanes to niso Angela Merkel, Emmanuel Macron, Jean-Claude Juncker ali papež Frančišek. Klaus je tako glede trenutnega stanja dokaj pesimističen.

Evropska globalistična elita na kupu (Vir: Twitter)

Vseeno lahko rečemo, da politiki, kot so Viktor Orban, Matteo Salvini in Donald Trump, predstavljajo novodobni branik zahodne civilizacije, tako pred zunanjimi grožnjami kot pred izrojenostjo Zahoda samega.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...