fbpx

[Video] Predstavnica ameriških demokratov Ocasio-Cortezova znova ustrelila neumnost: “Klimatske spremembe predstavljajo eksistencialno grožnjo, kakršna je bila nacionalsocialistična Nemčija”

Alexandria Ocasio-Cortez (vir: twitter)

Kandidatka za kongresnico v spodnjem domu iz vrst Demokratičnih socialistov Amerike je razkrila svoj načrt za boj proti mlinom na veter, klimatskim spremembam, ki predstavljajo eksistencialno grožnjo, kakršna je bila nacionalsocialistična Nemčija.

Alexandria Ocasio-Cortez je izjavila, da klimatske spremembe predstavljajo “eksistencialno grožnjo”, ki je primerljiva z nacistično Nemčijo. “Tako govorimo o eksistencialnih grožnjah, zadnjič ko smo imeli res veliko eksistenčno grožnjo za to državo, je bilo okoli II. svetovne vojne,” je po poročanju RT povedala 29-letnica.

“Kar smo naredili, je bilo to, da smo se odločili za mobilizacijo celotne ekonomije in industrializirali naše celotno gospodarstvo in zaposlili stotisoče, če ne milijone ljudi, ki so branili naše obale in branili našo državo,” se ni ustavila Ocasio-Cortezova. “Zdaj moramo narediti enako stvar, za to, da bi dobili stoodstotno obnovljivo energijo, in to je samo resnica vsega.”

Radikalizirana fragmentacija na levici
29-letnica predstavlja novi val progresivnih kandidatov iz vrst demokratov, ki želi ukiniti agencijo za carino in priseljevanje (ICE), uvesti strožji nadzor nad strelnim orožjem ter zagotoviti stanovanje kot osnovno človekovo pravico.

Ocasio-Cortezova je svojevrstno presenečenje v vrstah demokratov, saj je v boju za kandidaturo za 14. kongresno območje premagala Joea Crowleya. Če del tega lahko pripišemo njenim radikalnim “progresivnim” pogledom na svet, pa se po celih ZDA kaže, kako se demokratska stranka vse bolj fragmentira. To se kaže tudi v dejstvu, da potem, ko je Ocasio-Cortezova delala za Bernieja Sandersa, je ta vseeno ni podprl v njeni tekmi proti Crowleyu. Tudi ona zato ni izrekla podpore Sandersu glede potencialne ponovne predsedniške kandidature v letu 2020.

Ivan Šokić