Nekdanji član SD Pertinač: Projekt z Jožetom Damijanom bo prej ali slej obsojen na neuspeh!

Datum:

Ta njihov dogodek oziroma vse kar se je do sedaj dogajalo, lahko strnemo v KUL bo, če ga ne bo, bo pa kriv Janez Janša,” je o tiskovni konferenci koalicije KUL povedal nekdanji član stranke SD, politolog in voditelj oddaje Faktor na TV3 Aljuš Pertinač. Glede glasov so približno tam, kjer so bili na začetku, je pojasnil in podal opazko, da vmes očitno niso uspeli pridobiti niti enega dodatnega glasu. “Tako da je ta projekt, vsaj z Jožetom P. Damijanom na čelu, slej ko prej obsojen na neuspeh,” je še ocenil Pertinač. 

Digitalno tiskovno konferenco koalicije KUL je povezoval nekdanji voditelj Odmevov Slavko Bobovnik, konkretnih predlogov, za po njihovem mnenju slabo situacijo, v kateri se je zašla aktualna vlada, pa niso predstavili. Še vedno sicer govorijo o konstruktivni nezaupnici, ki bi bila lahko vložena do božiča, a je celo njihov kandidat za mandatarja, Jože P. Damijan, vsaj posredno, priznal, da glasov zanjo nimajo. V koaliciji KUL zato računajo predvsem na stranko DeSUS in na vrnitev Karla Erjavca, ki bi po njihovem mnenju stranko lahko odpeljal iz te vlade.

Jaz mislim, da tudi Tanja Fajon ni nič bližje temu, da bi pridobili manjkajoče glasove do 46, kolikor jih je potrebno za izglasovano konstruktivno nezaupnico,” je na vprašanje voditelja oddaje Tema dneva odgovoril voditelj oddaje Faktor, Aljuš Pertinač. Luka Svetina ga je namreč vprašal, zakaj v tem projektu še vedno sodelujejo Socialni demokrati, glede na to da vidijo v Fajonovi močno voditeljico. “Opozicija je bila pod hudimi pritiski medijev in centrov moči, češ naj že nekaj stori, da čim prej zruši Janeza Janšo z oblasti in neko začasno rešitev so videli v tem, da se pridružijo pobudi Jožeta P. Damijana v katero so bili na nek način prisiljeni. Sedaj bodo iz te pobude skušali potegniti ven nek maksimum, torej čim dlje se pogovarjati o tem, da KUL bo,” je pojasnil Pertinač.

Problematična je nestanovitna drža opozicije glede pandemije
Ogromno rešitev smo danes slišali za Slovenijo, če bi KUL dejansko prišel na oblast, od ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ureditev zdravstva, gradnje domov za ostarele, je naštel voditelj Teme dneva in dodal, da je bilo to slišano prav od  strank, ki so že bile na oblasti. “Zmeraj je lažje iz opozicije naštevati, kaj vse boš storil, kot pa dejansko to narediti, ko si na oblasti,” se je strinjal Pertinač. Politični analitik je tudi opazil, da ima opozicija gotovo nekaj težav, sploh njihova nestanovitna drža glede pandemije je problematična, je dejal. “Na tem področju namreč nihajo od tega, da vladi očitajo, da preostro ukrepa, do očitkov, da premalo ukrepa. Druga njihova težava pa je, da ves čas očitajo vladi Janeza Janše, da se ukvarja še s čem drugim kot zgolj s pandemijo, po drugi strani pa smo na njihovi konferenci sedaj slišali, da bi bil njihov program zelo revolucionaren,” pripomni Pertinač.

Foto: Nova24TV

Če ne bo nekih dogodkov, ki bi DeSUS prisilili, da zapustijo to koalicijo, je ne bodo
Vrnitev Karla Erjavca si nekateri tolmačijo kot “antijanša program”, je opomnil Svetina. Pertinač pa se je na to odzval z razlago, da ima koalicija KUL težavo tudi s tem, da očitno nihče ni zadolžen za nabiranje glasov. “Kogarkoli se vpraša, kaže s prstom na nekoga drugega. Predstavniki štirih opozicijskih strank so pokazali s prstom na Damijana, ta pa je pokazal s prstom na tiste, ki se ne bodo pridružili. Če bi vprašali poslance DeSUS-a in SMC-ja pa bi verjetno pokazali s prstom še na koga četrtega,” je pojasnil. Dodal je še, da je treba pismo Karla Erjavca, ki ga je namenil članstvu DeSUS-a, gledati v luči, da ga je pisal kot kandidat za predsednika te stranke. Tam želi dobiti čim večjo podporo in pisal je tisto, kar se mu je zdelo, da želijo člani DeSUS-a slišati. “Ne pomeni pa to nujno, da se bo politika ali pa odnos DeSUS-a do te vlade, tudi če bo Erjavec izvoljen za njenega predsednika, bistveno spremenil. To da bi po kongresu Erjavec svojo stranko odpeljal iz vlade, ni definitivno, da se bo zgodilo, jaz menim, da bo DeSUS ostal član te koalicije, kot je bil do sedaj,” je Pertinač podal svoje mnenje. Če ne bo nekih potez ali dogodkov, ki bi jih prisilili, da zapustijo to koalicijo, je ne bojo. Opozicija ki jo imamo v tem trenutku proti vladi Janeza Janše je predvsem neka moralna opozicija, ki na primer ocenjuje pismo voditeljem v Evropi kot sramotno. “Ne operirajo torej z nekimi političnimi stališči ali potezami, ampak predvsem moralizirajo. Moraliziranje pa ni dovolj,” je sklenil svoje strokovno mnenje Aljuš Pertinač.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...