Nekdanji generalni direktor UKC Kopač želel nesposobnega Kendo dvakrat zamenjati, a se je vmešala Milojka Kolar Celarc

Datum:

Zaslišanje nekdanjega direktorja UKC Andraža Kopača se je kar nekaj časa “vrtelo” okoli nekdanjega strokovnega direktorja Pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajka Kende. Po Kopačevih besedah je bilo prelomno interno poročilo iz konca leta 2016, v katerem je izvedel, da Kenda kot v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki v resnici sploh ne vodi tega oddelka. Kopač je nato v letu 2017 želel Kendo razrešiti kar dvakrat, marca in maja, vendar se je, kot nam je že znano, v zgodbo vpletla tedanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom pod vodstvom poslanke SDS Jelke Godec je včeraj zaslišala nekdanjega generalnega direktorja UKC Ljubljana Andraža Kopača in nekdanjo poslovno direktorico Pediatrične klinike UKC Ljubljana Biserko Marolt Meden.

Kopač je klinični center vodil od maja 2016 do januarja 2018, nato pa odstopil. Med glavnimi razlogi za odhod je navedel nesoglasja z ministrstvom za zdravje. “Glede na naša redna poročila o delovanju programa otroške srčne kirurgije, ki smo jih pošiljali ministrstvu, bi maja 2017 pristojni lahko rekli, ‘velja, stvari se urejajo’, namesto tega pa so poslušali tiste s čini in kvazi-strokovnjake, ki enostavno niso imeli prav,” je bil direkten Kopač. Ta odločitev vodstva ministrstva je bila po njegovem mnenju “strel v koleno” sebi in celotnemu slovenskemu zdravstvu.

Kopač je prepričan, da je v času vodenja UKC Ljubljana skupaj z ekipo ponovno vzpostavil delujoč program otroške srčne kirurgije, česar njegovi predhodniki v zadnjih desetih letih niso uspeli, “tudi tisti z veliki višjimi čini ne”. Omenil je, da so dobivali številna polena pod noge, a da jim je uspelo vzpostaviti dobro delujoč program, ki je dal odlične rezultate. “Toliko o velikosti čevljev, v katere sem stopil, o čemer je bilo toliko govora,” je dodal.

Namesto nesposobnega Kende odstopil Kopač
Zaslišanje Kopača se je kar nekaj časa “vrtelo” okoli nekdanjega strokovnega direktorja Pediatrične klinike UKC Ljubljana Rajka Kende. Po Kopačevih besedah je bilo prelomno interno poročilo iz konca leta 2016, v katerem je izvedel, da Kenda kot v. d. vodje službe za kardiologijo na pediatrični kliniki v resnici sploh ne vodi tega oddelka. Kenda naj bi ob vodenju pediatrične klinike vodil tudi omenjeni oddelek zaradi tega, ker drugega človeka za ta položaj niso našli. Kenda naj bi mu na zagovoru dejal, da ni dovolj kompetenten za vodenje, ker ni kardiolog, in da je to že nekajkrat povedal vodilnim v UKC Ljubljana, ki pa da niso ukrepali. “Izgovori” naj Kopača ne bi zanimali, saj je vseskozi zagovarjal, da če je nekdo na določeni funkciji, je dolžan opravljati naloge, ki so mu zadane. Kendi naj bi tako ponudil dve možnosti, in sicer ali bo oddelek vodil tako, kot je potrebno, ali pa bo odstopil.

Kopač je nato v letu 2017 želel Kendo razrešiti kar dvakrat, marca in maja, vendar se je, kot nam je že znano, v zgodbo vpletla tedanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. O razrešitvi je nato razpravljal celo svet zavoda, kar je bil do takrat popoln unikum. Epilog zgodbe je tudi poznan, Kopač je odstopil z mesta generalnega sekretarja, Kenda pa je kot zmagovalec dočakal konec svojega mandata in odšel v pokoj.

Medenova prelagala odgovornost na druge
Čustveno in na trenutke prav neverjetno uvodno pričanje – pravzaprav branje – Biserke Marolt Meden bi lahko povzeli v stavku, da je sama vseskozi želela le vse najboljše, a da so drugi tisti “grdi”, ki so ji preprečevali kakršno koli ukrepanje. Dejala je, da je zavedna državljanka ter humanitarka in zagovornica pravic ranljivih in pomoči potrebnih, katere vrata na pediatrični kliniki so bila odprta za vse. Po javno znanih informacijah bi lahko rekli, da sodi v “krog Kende”, zaradi česar je na pričanju pričakovano povedala, da sta se skupaj s Kendo trudila rešiti težavo na programu otroške srčne kirurgije, kot glavne krivce pa je opredelila zdravnike kardiologe, natančneje Sama Vesela in Tomaža Podnarja. Slednji je na zaslišanju v začetku letošnjega septembra šokiral z nekaterimi izjavami glede odnosa s Kendo.

Marolt Medenova je na zaslišanju večkrat ponovila, da naj bi mnogi zdravniki v UKC Ljubljana nanjo gledali zviška, ker po izobrazbi ni zdravnica, temveč diplomirana sociologija, zaradi česar tudi njeni, sicer menda številni predlogi in opozarjanja za ureditev slabega stanja na programu otroške srčne kirurgije niso bili upoštevani. “Ceh ignorira vse, kar ni v beli halji,” je potožila, vendar je vse skupaj ni ustavilo, da leta 2017 ne bi kandidirala za generalno direktorico UKC Ljubljana. V bran je vzela celo nekdanjo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celar – ko ji je predstavila stiske staršev otrok s prirojenimi srčnimi napakami, naj bi se stiske Kolar Celarčeve močno dotaknile.

Marolt Medenova priznala svoja dejanja
Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec, ali je Kendi kadarkoli predlagala zamenjave zdravnikov v programu otroške srčne kirurgije, je Marolt Medenova posredno priznala takšna dejanja, seveda z izgovorom, da je bilo to “v njeni pristojnosti”. Mimogrede, pediatrična klinika je pod njenim vodenjem poslovala negativno, za kar pa Marolt Medenova, pričakovano, ni krivila sebe, temveč sistem financiranja in razdelitev finančnih sredstev v UKC Ljubljana.

Möderndorfer ne pozna organov UKC
Na včerajšnjem zaslišanju je “svojih pet minut slave” ponovno iskal nadomestni poslanec in nadomestni član preiskovalne komisije Jani Möderndorfer, a se mu ni najbolje izšlo. Med drugim je pri zaslišanju Andraža Kopača pomešal dva organa v UKC Ljubljana, in sicer projektni in strokovni svet, ter ponavljal že zastavljena vprašanja s strani Jelke Godec, pri zaslišanju Biserke Marolt Meden pa je bilo opaziti njuno neverjetno usklajenost, podobno tisti z državno sekretarko v času ministrice Milojke Kolar Celarc Ano Medved.

Nadaljevanje zaslišanj sledi že danes, 2. oktobra 2019, ob 9. uri, ko bodo pričali nekdanja predstojnika kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana Borut Geršak in Tomislav Klokočovnik ter pediater kardiolog Samo Vesel. Vabljeni k spremljanju na Nova24TV.

Lana Božič

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....