Nekdanji poljski zunanji minister: Se bodo ZDA prej ali slej umaknile iz Evrope in jo prepustile samo sebi?

Datum:

Nekdanji poljski zunanji minister Witold Waszczykowski opozarja, da če ZDA svojo pozornost preusmerijo na Pacifik, druge države v Evropi tvegajo invazijo: Če je potovanje Nancy Pelosi na Tajvan del širšega političnega načrta ZDA, bi to lahko pomenilo, da se ZDA vračajo k svoji osnovni doktrini, ta je, da je njihova primarna pozornost usmerjena v Pacifik in ne na dogajanje v Evropi. Ob tem je treba spomniti, da je predsednik ZDA Joe Biden ne tako dolgo nazaj ponovno potrdil svojo zavezo, da bodo Združene države Ukrajini stale ob strani, ko bo branila demokracijo in podpirala suverenost in ozemeljsko celovitost ob neizzvani ruski agresiji.

                   

Nekdanji vodja poljske diplomacije Witold Waszczykowski je v komentarju o obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu dejal, da ni prepričan, ali gre za individualno politično prizadevanje Pelosijeve ali del širšega načrta ZDA. “Če bi bilo to potovanje del tajvanskega obrambnega načrta, bi ga lahko dojeli kot pogumen del celote, vendar ne moremo biti prepričani. Morda gre le za del posamezne pobude,” je za portal wPolityce.pl povedal Waszczykowski. Po njegovih besedah bi širši načrt pomenil, da bi se ZDA vrnile k dajanju prednosti Kitajski kot glavni grožnji. “Do začetka vojne v Ukrajini so bili Američani kljub kopičenju ruskih čet popolnoma prepričani, da bo glavno prizorišče spopadov na Pacifiku, proti Kitajski,” je pojasnil Waszczykowski.

ZDA bi lahko zdaj domnevale, da je ruska ofenziva v Ukrajini obstala, je špekuliral Waszczykowski, in da bo število orožja, poslanega v Ukrajino, zadostovalo za zaustavitev Rusije, potem pa bi se lahko vrnile k svojemu osrednjemu pogledu, kjer je Kitajska njihov največji tekmec. Waszczykowski se je strinjal, da bi to lahko motiviralo Rusijo celo za napad na državo Nata. Izjavil je, da je ruski napad na Ukrajino povzročila Putinova napačna ocena morebitne reakcije ZDA, ker je Biden predlagal naslednjo ponastavitev in pogajanja o razorožitvi v Evropi. “Ko so videli ameriško šibkost, so se Rusi počutili močne in napadli Ukrajino,” je dejal Waszczykowski.

Nancy Pelosi (Foto: EPA)

“Danes bi lahko imeli takšno situacijo, če bi Rusi začeli misliti, da ZDA preusmerjajo svojo pozornost na druge regije, Daljni vzhod, bi se lahko počutili spodbujene k stopnjevanju konflikta ne le v Ukrajini, ampak tudi v drugih državah,” je še opozoril nekdanji vodja poljske diplomacije in naštel, da bi bile to lahko Moldavija, Kazahstan ali Gruzija, za katere je Dmitrij Medvedjev nedavno dejal, da so to umetne države. “Ali pa bi šlo za boj proti baltskim državam, ki so bile nekoč v ruskem imperiju,” je opozoril.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...