Pet kitajskih balističnih raket pristalo v morju blizu japonske Okinave

Balistična raketa. Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Okoli Tajvana potekajo kitajske vojaške vaje. Tekom vaj je bilo izstreljenih tudi več balističnih raket. Pet od njih je prvič pristalo znotraj izključne japonske ekonomske cone.

Novico je sporočil japonski obrambni minister Nobuo Kishi. Izključna japonska ekonomska cona se razteza 200 navtičnih milj (370 kilometrov) od japonske obale. Izstrelki so sicer padli pristali v morju, jugozahodno od otoka Hateruma v prefekturi Okinawa, poroča Japan Times.

Po Kishijevih besedah, je japonska vlada že vložila protest proti Kitajski po diplomatski poti. Kot še pravi, gre za resen problem, ki vpliva, tako na nacionalno varnost, kot tudi varnost njihovih ljudi. Po podatkih japonskega ministrstva je kitajska stran skupno izstrelila devet balističnih raket.

Tajvanska prestolnica Tajpej. (Foto: Pixabay)

Kitajsko obrambno ministrstvo pa za četrtek navaja 11 izstreljenih balističnih raket, v morje severno, vzhodno in južno od Tajvana. Tudi tajvansko obrambno ministrstvo je potrdilo 11 izstrelitev. Na japonskem obrambnem ministrstvu še menijo, da so štirje izstrelki preleteli tajvansko prestolnico Tajpej, preden so pristali v japonski, izključno ekonomski coni.

Kitajska si lasti demokratični Tajvan
Gre za potezo, kakršno bi Peking razumel kot hudo eskalacijo napetosti. Kitajska je pozno v torek že napovedala, da bo izvedla ene svojih največjih vojaških vaj, vključno z izstrelitvami balističnih raket, kot odziv na obisk predsednice predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi na Tajvanu. Kitajska namreč vidi demokratični Tajvan kot del svojega ozemlja.

Domen Mezeg