Putin prejel šaljivi opomin, da je bilo rusko ozemlje nekoč del Mongolskega imperija

Datum:

Ruski diktator Putin je v nedavnem intervjuju z ameriškim novinarjem Carlsonom z zgodovinskimi navedbami opravičeval svoje imperialne apetite, nekdanji mongolski predsednik pa ga je z objavo zemljevida velike Mongolije v šali spomnil, da rusko ozemlje dejansko pripada potomcem imperatorja Genghis Khana. 

Ruski diktator Vladimir Putin je v nedavnem intervjuju z ameriškim konservativnim novinarjem Tuckerjem Carlsonom na dolgo in široko razpredal o tem, zakaj ima Rusija zgodovinsko pravico do ukrajinskega državnega ozemlja, ter skušal utemeljiti, da so Ukrajinci v bistvu Rusi, ki si tega enostavno ne želijo priznati. Obenem je skušal prikazati, kot da so bili Poljaki tisti, ki so Ukrajince prepričali, da oni niso Rusi, ampak nekaj drugega.

Putinov pogled na svet se zateka k več kot tisočletju oddaljenim zgodovinskim dogodkom (pogosto vzetim iz konteksta), ki skušajo utemeljiti, da sta ruski in ukrajinski narod v bistvu eno in isto, hkrati pa zanemarja pomen evolucije samobitnosti, lastne identitete ukrajinskega naroda skozi stoletja, ki se je razvijala na prehodnem, obmejnem območju ruskega in poljskega naroda in kjer so se ruski kulturni in jezikovni vplivi prepletali z drugimi.

Je pa potrebno navesti še nekaj, in sicer dejstvo, da je bila tudi ruska država (ali njeni deli) svoj čas pod vladavino drugih držav, denimo Mongolije (13. stoletje) in Poljske (na začetku 17. stoletja). Da se je nesmiselno in nespametno vračati k imperialistični retoriki, ki je privedla do dveh svetovnih tragedij, se v Evropi zelo dobro zavedamo (zato po 2. svetovni vojni tudi ni bilo večjih vojn in sprememb meja), očitno pa malce manj v Putinovi Rusiji.

Nekdanji mongolski predsednik Tsakhiagiin Elbegdorj. (Foto: Wikimedijina zbirka)

Imajo tudi Mongoli pravico do ruske zemlje?
Na Putinov račun pa se je pošalil nekdanji mongolski predsednik Tsakhiagiin Elbegdorj, ki je objavil zemljevid nekdanje velike Mongolije. Ta je obsegala tudi obsežna območja današnjega ruskega državnega ozemlja. V šali je tako opozoril, da bi moralo ozemlje Rusije dejansko pripadati potomcem Genghis Khana. Ob tem pa je pomirjujoče zapisal, naj ne skrbimo, saj so Mongoli miroljuben in svoboden narod.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Vlada bi javnemu sektorju poklonila več kot milijardo evrov letno

"Denarja ni" so v en glas zatrjevali predstavniki trenutne...

Fides vložil zahtevo za oceno ustavnosti vladnega odloka

Golobova vlada se je nad zdravnike spravila z odloki,...

Ukrajina: Dajte nam zaseženo rusko premoženje, preden je prepozno

Ukrajinski premier Denis Šmihal pozival države Zahoda, da Ukrajini...

[Video] SDS predlaga spremembo zakona o volitvah v državni zbor

Poslanec in kandidat za evropskega poslanca Branko Grims je...