Levi mediji so ga zlorabili, a je tudi sam izpostavil prenizke plače mladih zdravnikov

Datum:

80-letnega zdravnika iz Vuzenice levi mediji zlorabljajo proti zdravniški stavki, a je tudi sam priznal, da so mladi zdravniki podcenjeni. Meni, da enako velja tudi za sestre, ki zaradi nizkih dohodkov odhajajo v Avstrijo ali druge panoge.

Stavka zdravnikov FIDES je vstopila v peti teden, za vlado se zdi, da v zvezi z njo ne ukrepa, medtem ko se levi mediji proti stavki zdravnikov borijo na svoj znani način. Izkoriščajo načelnost 80-letnega zdravnika, ki še danes svoje delo opravlja vestno, ne izpostavljajo pa njegovega mnenja o problemu premalo plačanih zdravnikih in sestrah, ki ga je v preteklosti že večkrat poudaril.

Andrija Halužan je zdravnik, ki pri 80-letih še vedno dela. Stavke se ni udeležil zaradi svoje prisege, ki jo je dal, ko je nastopil svoj poklic, in ker meni, da pacienti niso krivi za razmere v zdravstvu, je poročal MMC RTV. Levi mediji vključno z levimi aktivisti pa njegovo ravnanje izkoriščajo za nasprotovanje stavki zdravnikov, a pozabljajo na to, da je Halužan v preteklosti večkrat izpostavil problematiko premalo plačanih zdravnikov in sester in opozoril, da bodo ti začeli odhajati v tujino.

V omenjenem intervjuju je povedal, da ostaja, “ker ni mlajših kolegov, ki bi ga nadomestili”, prepričan pa je, da mladi zdravniki, enako velja za sestre, zaradi nizkih dohodkov odhajajo v Avstrijo ali druge panoge, na kar so opozorili tudi v Združenju medicinskih sester, o čemer smo poročali tukaj.

Halužan: Kdo bi jim zameril pri tako absurdni plači?
Splošni zdravnik, ki je bil pred leti izbran za častnega občana občine Vuzenica, je na problematiko plač opozoril že leta 2016 v intervjuju za Jano, “jaz delam tu samo še zaradi tega, ker noben mlad zdravnik noče priti sem. In kdo bi jim zameril pri absurdni plači, ki jo država namenja mladim zdravnikom!” je takrat dejal Halužan.

Foto: BOBO

Zdravnik je sicer prepričan, da bi moralo biti zdravstvo javno in na voljo vsem. Takrat je dejal, da je problem pomanjkanja denarja v zdravstvu “nenormalna obdavčenost”.

Sestre odhajajo v Avstrijo izključno zaradi plač
Halužan je problematiko plač v zdravstvu izpostavil tudi v intervjuju za Večer leta 2022, in sicer je dejal, da se bo večja plača na sekundarnem nivoju za isti nivo izobrazbe poznala čez “pet let, ko ne bomo dobili sestre”.

Foto: BOBO

“Normalno, isto delo bo šla delat za višjo plačo. Govorimo o tem, da naše sestre odhajajo delat v Avstrijo. Zakaj? Izključno zaradi denarja,” je dejal in poudaril, da se boji, da čez pet let ne bo več sester, ki pa so pomemben del zdravniške ekipe.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...