Nemci imajo dovolj Schulza: Na volitvah v zvezni “rdeči” deželi Severno Porenje – Vestfalija se obeta obrat

Datum:

V nedeljo, 14. maja, bodo deželne volitve v Severnem Porenju – Vestfaliji. V tej po številu prebivalstva najštevilčnejši deželi je od leta 2010 na oblasti stranka SPD. Vlado vodi predsednica Hannelore Kraft v povezavi z Zelenimi. Izgleda, da je Schulzov efekt evforije minil, kajti priljubljenost stranke SPD se zmanjšuje. Po zadnjih dveh raziskavah javnega mnenja trenutno presenetljivo vodi CDU, z 32 %, pred SPD, ki ima 31 %. Zeleni s 7 % nazadujejo, Genscherjevo stranko FDP pa bi volilo 13,5 % volivcev. AfD ima podporo 6,5 % volivcev. Levica je pri 6 %.

Menjava vlade v Düsseldorfu, kar je bilo pred tedni še nepredstavljivo, je povsem realna možnost. Po zmagah na deželnih volitvah, tako v Posarju kot v deželi Schleswig Holstein, se lahko zgodi čudež, da CDU zmaga tudi v deželi Severno Porenje – Vestfalija. V tem primeru pa bi moral Martin Schulz pozabiti na kanclersko mesto v Berlinu. Glede na to, da je v Porurju srce nemške socialdemokracije, predsednica SPD in deželne vlade Hannelore Kraft bodri Schulza, da bo SPD zmagala in s tem popeljala Schulza do kanclerskega prestola. Zelo je samozavestna in tudi javnim raziskavam ne zaupa.

Seveda se postavlja vprašanje, če si Hannelore Kraft zasluži zmago? Kajti vlado je vodila bolj slabo, česar volivci niso pozabili. Najslabše je bila ocenjena pri poglavjih varnost in vzgoja ter izobraževanje. Zelo slabo je ocenjen tudi notranji minister Ralf Jäger. Kraval tisočih desno ekstremnih huliganov iz leta 2014 še ni pozabljen. Veliko prahu pa je povzročila kölnska silvestrska noč 2015/2016, ki velja kot primer za neuspeh vodstva policije. Tudi atentatorja na berlinskem božičnem sejmu Amrija niso pravočasno izgnali, čeprav so ga mesece dolgo opazovali. Vodja CDU opozicije Armin Laschet je to ostro obsodil in za časnik Deutchlandfunk dejal: “Neukrepanje policije v deželi SPV je povzročilo nevarnost tega terorističnega napada in vzročnost je naslednja: če bi bil v zaporu, ne bi mogel izvesti terorističnega napada.”

V tej deželi je tudi več vlomov v stanovanja in hiše kot na Bavarskem, v Baden Württembergu, Spodnji Saški, Saški in Saški-Anhaltu skupaj. V Münchnu je povprečno tisoč vlomov letno, v Kölnu petkrat več, to je 5 tisoč.

Socialisti so deželo enormno zadolžili
Severno Porenje – Vestfalija je na več področjih zadnja luč. Tako je nemška služba za pomoč okolju po poročanju WDR raziskovala, kateri politiki vozijo okolju najbolj škodljivi avto. Rezultat: neslavno prvo mesto med nemškimi predsedniki dežel je osvojila ravno deželna predsednica dežele SPV (nemško NRW) Hannelore Kraft: njen oklepni Mercedes S 600 porabi 11,5 litra goriva na 30 kilometrov.

Leta 2015 je bila dežela SPV edina z nično gospodarsko rastjo. Brezposelnost sicer upada že leta, a vseeno počasneje kot v drugih deželah, 54 % brezposelnih v tej deželi pa jih nima poklicne izobrazbe. Posebno mesto zaseda finančni minister Norbert Waltter Borjans, ki je v Švici kupil ukradene zgoščenke s podatki utajevalcev davkov. Nekateri grešniki so se iz strahu potem sami prijavili in plačali davke.

Obenem ima dežela tudi veliko dolga v vrednosti 140 milijard evrov. Kljub temu pa je v deželi močno gospodarstvo, s številnimi podjetji v Düsseldorfu in okolici. Trgovska izmenjava s Slovenijo znaša okoli milijardo evrov. V času varčevanja je država Slovenija žal ukinila gospodarski konzulat v Düsseldorfu. Če aktualna vladna koalicija stranke SPD in Zelenih ne bo dobila večine, bo prišlo do zamenjave oblasti. O možnih novih koalicijah lahko zaenkrat le ugibamo. O tem, kdo bo v prihodnosti vodil deželo Severno Porenje – Vestfalijo, bo v nedeljo, 14. maja, odločalo 13 milijonov volivcev.

Dušan Čegovnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...