Nemčija je četrti globalni izvoznik orožja, vendar je Ukrajini dostavila le nekaj zastarelih kosov

Datum:

V Nemčiji se lahko pohvalijo z vodilnimi orožarskimi podjetji, a so Ukrajini kljub temu namenili le “suhe drobtinice” iz zapuščenih vojaških skladišč. 

Nemčija velja za četrtega največjega izvoznika orožja na svetu. V tej državi lahko najdemo vodilna orožarska podjetja. Vendar pa Nemci, vse od pričetka invazije Vladimirja Putina, Ukrajincem niso prodali niti enega kosa sodobne vojaške opreme. Gre za svojevrsten paradoks. Med vodilnimi proizvajalci orožja se navaja Rheinmetall, Thyssenkrupp, Airbus, Heckler & Koch. Leta 2021 so v tujino dostavljali orožje in vojaško opremo v vrednosti okoli devet milijard evrov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Vendar pa po več tednih ruske agresije na Ukrajino, s strani omenjenih proizvajalcev, napadeni evropski državi, ni bil prodan niti en kos sodobnega orožja. Smo pa bili priča nekaj dostavam iz zapuščenih nemških skladišč. Ob tem se pojavlja vprašanje, kje je vzrok za to. Dejstvo je, da se je nemška oblast zavedala, da so zaloge orožja precej majhne in z njimi ni mogoče zagotoviti kakšne večje pomoči. Ukrajina se je na nemške proizvajalce uradno obrnila že 3. februarja. Oblasti v Kijevu je zanimalo, kaj bi bilo mogoče odkupiti v kratkem času. Odgovor je bil obsežen seznam.

Slika je simbolična. (foto: epa)

Kot kaže, na podlagi tega seznama Berlin pripravlja nov paket za Ukrajino. A vse doslej do realizacije prodaje novega nemškega orožja še ni prišlo. Doslej so prejeli zgolj 500 protiletalskih projektilov Stinger, do 1000 kosov protitankovskega orožja in nazadnje 500 izstrelkov Strela iz zalog nekdanje Vzhodne Nemčije. Vse kar je trenutno povezano z dostavo orožja Ukrajini se odvija v strogi tajnosti. Spomnimo, kako je Nemčija ob začetku ruske invazije Ukrajini ponudila pet tisoč čelad, medtem ko so države kot je Velika Britanija ali Poljska, dostavljale resnično orožje.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...