Ministrica Jaklitscheva na vseslovenskem dogodku v Willichu v Nemčiji

Datum:

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je ta konec tedna obiskala mesto Willich v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija, kjer se je mudila na srečanju slovenskih društev na tem območju. Dogodka se je udeležilo tudi Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem, ki je lani praznovalo 30 let svojega delovanja. Obisk v Nemčiji je ministrica zaključila z osrednjo vseslovensko prireditvijo ob materinskem dnevu, kjer je zbrane tudi nagovorila. Med drugim je izpostavila, da “tudi ob takih srečanjih, kot je današnje, čutimo, da smo vsi ena velika slovenska družina, Slovenija pa brez meja”.

                   

Včeraj se je na zadnji dan obiska ministrica dr. Helena Jaklitsch v Willichu, mestu v nemški zvezni deželi Severno Porenje – Vestfalija udeležila vseslovenskega srečanja slovenskih društev na tem območju.  Pred tem se je srečala s predstavniki društva Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem, ki so se prav tako udeležili dogodka.

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem je v lanskem letu praznovalo 30 let svojega delovanja. Ustanovljeno je bilo z namenom diplomatske pomoči Sloveniji ob osamosvajanju. V svojem delovanju se danes povezujejo z veleposlaništvom Slovenije v Haagu, šolo dopolnilnega pouka slovenščine in Evropsko šolo v Haagu, slovensko župnijo Benelux in društvom v tujini izobraženih Slovencev – VTIS. V pogovoru so sogovorniki izpostavili kako pomembno je, da kljub življenju v tujini veš, da si v srcu Slovenec. Prav zato povezanost z domovino ostane trdnejša, aktivnosti pa še bolj intenzivne.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch s predstavniki društva Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem (Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Obisk pri rojakih v Nemčiji je ministrica zaključila z osrednjo vseslovensko prireditvijo ob materinskem dnevu, kjer je zbrane tudi nagovorila. Med drugim je izpostavila, da “tudi ob takih srečanjih, kot je današnje, čutimo, da smo vsi ena velika slovenska družina, Slovenija pa brez meja.”

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na osrednji vseslovenski prireditvi ob materinskem dnevu (Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Zbor Slovenski cvet iz Moersa je uvodoma zapel slovensko himno, kasneje pa zbrane navdušil s pesmima ‘Nocoj pa, oh, nocoj’ in ponarodelo ‘Slovenec sem’. S pesmijo so dogodek lepšali tudi moški oktet Slovenski fantje iz Moersa. Iz Slovenije so posebej za vseslovenski dogodek prišli učenci OŠ Ivana Groharja iz Škofje Loke in zbranim zapeli nekaj slovenskih pesmi. Skozi glasbo je program vodila slovenska beseda učencev dopolnilnega pouka slovenščine pod vodstvom učiteljice Lene Vastl Vaščević. Otroci so se s svojimi recitali poklonili mamam, ker pa mam ni brez očetov, je bila zadnja pesem ‘Ko bom velik’ namenjena ravno njim.

Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Ob koncu čudovitega in doživetega programa je Jaklitscheva podelila še priznanji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, in sicer Rozini Lovrenčič za ohranjanje slovenske dediščine in srčno požrtvovalnost v slovenski skupnosti v Nemčiji ter za prizadevno delo in dolgoletno vodenje društva Slovenski zvon v Krefeldu in zakoncema Tatjani in Albinu Doberšek za dolgoletno srčno pomoč in neprecenljiv prispevek pri kulturnih in drugih dogodkih slovenske skupnosti v Nemčiji.

Ministrica dr. Jaklitsch z Rozino Lovrenčič in zakoncema Tatjano in Albinom Doberšek (Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu)

Srečanje, ki se ga je udeležilo skoraj dvesto ljudi med njimi tudi lepo število otrok, je bila tudi odlična priložnost za sproščen pogovor z rojaki. Ti so bili zelo zadovoljni in hvaležni, da jih je obiskala ministrica. Tudi prek takih obiskov namreč krepijo povezanost s Slovenijo ter čutijo, da jim je ta blizu.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...

Znan je datum začetka pristopnih pogajanj Moldavije in Ukrajine

Včeraj proti koncu dneva so se veleposlaniki držav EU...