Nemčija je prikimala ekoludistom: nova vozila na fosilna goriva bodo prepovedana!

Datum:

Članice EU so sprejele dogovor, ki se nanaša na prepoved vozil z motorji notranje izgorevanje od leta 2035 naprej. V torek bodo o zadevi glasovali še ministri za področje energetike. Spomnimo: pisali smo že, da gre za prevaro. Električna vozila so namreč veliki posredni onesnaževalci okolja in spodbujevalci sužnjelastniškega dela. Zadeva je torej nemoralna z več vidikov. 

Nemčija je umaknila svoj veto, zato je 27 držav EU lahko sklenilo dogovor, ki se nanaša na prepoved vozil z motorji na notranje izgorevanje po letu 2035. Dokument naj bi bil v dosedanji obliki in brez diskusije v Svetu EU, sprejet v torek. Švedsko predsedstvo Svetu EU: “Odbor namestnikov stalnih predstavnikov članic pri EU je potrdil, da se dogovor o standardih glede ogljikovega dioksida za avtomobile uvrsti na dnevni red torkovega zasedanja ministrov za energetiko za dokončno potrditev.”

Nemčija si je namreč prizadevala, da bi bila nova tovrstna vozila dovoljena tudi po letu 2035, vendar pod pogojem, da bi šlo za sintetična goriva. Zadnji dogovor sta nemška oblast in EK sprejeli v soboto. Nemški minister za promet Volker Wissing je prek spleta sporočil, da bodo po letu 2035 lahko na novo registrirana vozila na bencinske in dizelske motorje, če bodo uporabljala ogljično nevtralna goriva. EP je sicer že pred dobrim mesecem potrdil prepoved prodaje avtomobilov in lažjih gospodarskih vozil na bencinski in dizelski pogon po letu 2035.

Delavci v Kongu delajo v nemogočih pogojih, da se lahko razsvetljeni zahodnjaki vozijo v EV-jih (Foto: zajem zaslona)

Prepoved bi moral zatem sprejeti še Svet EU, a je bilo dokončno odločanje preloženo s strani članic. Nemčija in Italija sta odločitev označili za “samomor in darilo kitajski industriji”. Prav tako sta popolni prepovedi nasprotovali tudi Poljska in Bolgarija. Spomnimo: pisali smo že, da gre pri električnih vozilih za veliko okoljsko hinavščino. Električna vozila posredno namreč močno onesnažujejo okolje zlasti zaradi izkopavanja kobalta za baterije, obenem pa spodbujajo suženjsko delo. Več tukaj.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...