Nemčija namesto orožja Ukrajini ponudila 5 tisoč čelad, župan Kijeva: “To je šala!”

Datum:

Nemčija, ki je že jasno dala vedeti, da v upanju na diplomatsko rešitev Ukrajini v nasprotju z več drugimi državami ne namerava pošiljati orožja, je Ukrajini ponudila 5 tisoč čelad, ki bi ji pomagale pred morebitno rusko invazijo, s čimer je izzvala ogorčenje mnogih, župan Kijeva, Vitali Kličko, pa je dejal, da ga je obnašanje nemške vlade pustilo brez besed.

                   

Ob kopičenju na tisoče ruskih vojakov ob meji z Ukrajino se krepi strah pred izbruhom večjega konflikta. Po pozivih Kijeva zahodnim zaveznicam, naj ji pomagajo okrepiti obrambne zmogljivosti, sta ZDA in Velika Britanija državi že dostavili orožje, baltske države pa to še nameravajo storiti. Nemčiji se to ni zdela pametna ideja, zato je poziv Ukrajine k pošiljki orožja zavrnila, po poročanju The Wall Street Journal pa naj bi Nemčija domnevno tudi Estoniji preprečila, da bi Ukrajini zagotovila vojaško podporo nemškega porekla.

Preberite tudi: Ministrstvo za zunanje zadeve svari slovenske državljane: Ne zadržujte se v Ukrajini ob ruski meji!

Nemška vlada je enotna glede pošiljanja orožja
Po poročanju časnika Bild naj bi nemška vlada prejela prošnjo za pomoč Ukrajine, v kateri naj bi ta navedla, da potrebuje 100 tisoč bojnih čelad in taktičnih jopičev, na kar pa se je Nemčija s pošiljanjem čelad tudi odzvala. Poziv k pošiljanju orožja je Nemčija zavrnila po tem, ko je nemški kancler Olaf Scholz nedavno na tiskovni konferenci povedal, da v zadnjih letih “Nemčija ni podprla izvoza smrtonosnega orožja”, poroča DW.

Nemška ministrica za obrambo, Christine Lambrecht (foto: epa)

“Pošiljke orožja v tem trenutku ne bi pomagale – glede tega se v vladi strinjamo,” je dejala nemška ministrica za obrambo Christine Lambrecht  za časopis Welt am Sonntag.

Ukrajina čelade sprejela s prezirom
Ponudba 5 tisoččelad s strani Nemčije je med ukrajinskimi ministri izzvala ogorčenje, kijevski župan Vitali Kličko pa je ponudbo zavrnil, češ da gre za šalo in da je ostal brez besed. “Obrambno ministrstvo se očitno ne zaveda, da smo soočeni z odlično opremljenimi ruskimi silami, ki lahko kadar koli začnejo novo invazijo na Ukrajino,” je Kličko povedal za časnik Bild.

Župan Kijeva, Vitali Kličko (foto: epa)

“Kakšno podporo bo Nemčija poslala naslednjič?” je vprašal. “Blazine?”

Ukrajina potrebuje “obrambno orožje”
Medtem ko se Nemčija in Francija raje zanašata na mirno rešitev krizne situacije med Rusijo in Ukrajino, da bi poskušali preprečiti morebitno soočenje (štiri države so se srečale v sredo na pogovorih v Parizu), pa Nato in ZDA poskušata oborožiti Ukrajino – da bi se lahko branila sama — brez pošiljanja vojakov v državo. Ukrajina ni članica zahodnega vojaškega zavezništva, zato je organizacija ni dolžna braniti. Prav tako ni članica EU, čeprav si želi biti članica obeh.

Glede na položaj Ukrajine na meji EU so zaveznice v Natu v nezavidljivem položaju in nekoliko zavezane pomagati Ukrajini pri obrambi, da bi se zoperstavili vse bolj agresivni Rusiji, ki želi razširiti svoj vpliv v nekdanjih sovjetskih državah, kot sta Ukrajina in Belorusija. Glede na nedavno zgodovino ruske agresije proti Ukrajini mnogi analitiki menijo, da Rusija zdaj išče izgovor za invazijo. Zahodni zavezniki ne tvegajo in Nato je svoje sile postavil v pripravljenost in okrepil svoje položaje v vzhodni Evropi, v regijo pa je poslal več ladij in bojnih letal. Rusija je večkrat povedala, da ne namerava napasti Ukrajine, vendar je Nato zaprosila za pravna zagotovila, da Ukrajina nikoli ne bo sprejeta v zavezništvo, in želi med drugim videti umik napotitev Nata v vzhodni Evropi.

Nemčija je zadržana
Nemčija je tudi geopolitično in gospodarsko v težavnem položaju, ko gre za Rusijo – državo, s katero ima tradicionalno močne trgovinske vezi. Trenutne napetosti so se osredotočile na usodo projekta plinovoda Severni tok 2, ki povezuje Rusijo in Nemčijo. S plinovodom naj bi povečali dobavo ruskega plina v EU (ta že zdaj dobavlja okoli 40 % zemeljskega plina v bloku) tako, da jih bo peljal neposredno v Nemčijo, mimo Ukrajine. Nepripravljenost Nemčije, da bi Ukrajini poslala obrambno orožje, ima verjetno tudi korenine v 20. stoletju, saj so brazgotine prve in druge svetovne vojne globoko zasidrane v nemško politično vest, zaradi česar je lahka tarča kritik in morebitne obsodbe, če se vplete v vojaške spopade.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...