Ministrstvo za zunanje zadeve svari slovenske državljane: Ne zadržujte se v Ukrajini ob ruski meji!

Tanki proruskih separatistov, Lugansk. (Foto: epa)

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi rastočih napetosti na meji med Ukrajino in Rusijo podalo dodatna priporočila v zvezi s potovanji v Ukrajino. Ker so razmere na tem območju nepredvidljive, se odsvetuje vsa potovanja na območja v Ukrajini v bližini ruske oziroma beloruske meje. 

Vsem slovenskim državljanom, ki potovanja v Ukrajino iz takšnih ali drugačnih razlogov ne morejo odložiti, pa se svetuje spremljanje trenutnega dogajanja zlasti v povezavi z varnostnimi razmerami. Priporočljivo je spremljati tako mednarodne kot tudi slovenske medije, ki spremljajo objave veleposlaništva republike Slovenije v Kijevu. Na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve pa so zapisali: “Zaradi nepredvidljivosti situacije odsvetujemo potovanja na obmejna območja z Belorusijo in Rusko federacijo,” poroča STA.

Ob tej priložnosti se za olajšanje konzularne pomoči vsem Slovencem, ki so (na poti) v Ukrajino, svetuje, da izpolnijo spletni obrazec o obveščanju o potovanju, ki ga lahko pridobijo tukaj. Na zunanjem ministrstvu so sicer že pred tem odsvetovali pot na območja, ki so trenutno okupirana. Govora je o Avtonomni republiki Krim in Sevastopol ter določenih območjih Donecka in Luganska. Kijevsko veleposlaništvo namreč ne more nuditi konzularne pomoči osebam v težavah, ki bi se znašle na teh območjih.

Proruski separatisti, Donetsk (Foto: epa)

Z MZZ-ja pa ob tem še sporočajo, da nimajo namena omejiti števila diplomatskih predstavnikov v ukrajinski prestolnici, vse dejavnosti pa se odvijajo usklajeno s preostalimi članicami EU, ki se v nasprotju z ZDA niso odločile za umik članov družin diplomatov iz Kijeva. Relacije med zahodnimi državami in Rusijo, ki je na meji z Ukrajino nastanila 100 tisoč pripadnikov svojih oboroženih sil, so vse bolj napeti. Ob tem zahodne države največjo državo sveta obtožujejo, da načrtuje napad na svojo zahodno sosedo.

Domen Mezeg