Nemčija namerava ukiniti brezplačno testiranje, samoplačniške teste podpirajo tudi socialni demokrati!

Datum:

Nemški socialni demokrati podpirajo plačljive teste za necepljene ljudi. Tako lahko v tej državi kmalu pričakujemo, da bo brezplačno testiranje ukinjeno. Za zdaj se vsi nemški državljani še lahko brezplačno testirajo na koronavirus, a bi se utegnila situacija za tiste, ki se ne želijo cepiti, v kratkem spremeniti. 

                   

Za samoplačniške hitre teste se je zavzel kandidat za kanclerja in podkancler Olaf Scholz. Svoje mnenje je utemeljil tako, da je v Nemčiji na voljo dovolj cepiva za vse odrasle osebe. Dejal je še, da je bilo cepljenih že 52 milijonov ljudi in nihče izmed njih se ni spremenil v vesoljca. Izrazil je še upanje, da bo to dejstvo prepričalo doslej skeptične, da se bodo cepili in se ne bodo več potrebovali testirati, poroča zeit

Scholz je še predlagal, da se brezplačne hitre teste ukine jeseni, da se ljudje lahko na to pripravijo. Predlog resolucije za konferenco zveznih dežel predlaga nekaj podobnega: brezplačni hitri testi naj bi bili oktobra ukinjeni za večino državljanov, vendar pa točen datum ni bil podan. Osnutek resolucije naj bi sicer predvideval t. i. pravilo 3-G, ki določa, da morajo biti ljudje cepljeni, preboleti covid-19 oziroma biti testirani, ko gre za obisk javnih krajev in dogodkov, kamor spadajo: bolnišnice, domovi za ostarele, dogodki, cerkvene službe, fitnes studii, hoteli in gostinska ponudba v zaprtih prostorih.

Covid certifikat (Foto: epa)

Toda v bližnji prihodnosti bi se lahko na vse več javnih krajih zahtevalo obvezno cepljenje, torej hitri testi ne bi več zadostovali, s čimer naj bi se zagotovilo čim večjo varnost obiskovalcev. Predsednik vlade Brandenburga Dietmar Woidke, prav tako član Socialnih demokratov, je prav tako izrazil prepričanje, da hitri testi srednjeročno ne bodo več zastonj. Obenem je še pristavil, da se bodo necepljeni ljudje v prihodnje soočali z večjim številom ovir, kot tisti, ki so cepljeni. Necepljeni bi po njegovem morda bili prisiljeni opraviti hitre teste, če bi želeli vstopiti v restavracije, kina in gledališča. Prav tako je še posvaril, da bi se necepljene utegnilo izključiti iz javnega življenja, na dogodke pa dopuščalo zgolj z negativnim testom. 

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...