Nemčija znatno financira kar dve nevladni organizaciji, ki ilegalne migrante uvažata v EU

Datum:

Medtem ko nemški kancler Olaf Scholz izraža zaskrbljenost nad porastom števila ilegalnih migrantov v Nemčiji, je za Nemčijo še bolj obremenjujoče dejstvo, da nemška vlada financira nevladno organizacijo, ki na nekdanji raziskovalni ladji Humanity 1 rešenim ilegalnim migrantom v Mediteranu daje napotke, kako zaprositi za azil. V videoposnetku ena od prostovoljk na ladji obžaluje celo, da za prehod meje zanje ne obstaja zakon, ki bi jim olajšal prihod v Evropo.

Nevarnost vnovičnega velikega migrantskega vala je ne le vprašanje, ampak dejstvo, s katerim se Evropa že sooča. Kako nepredvidljivo je dogajanje, je v velikem obsegu pokazala še nedavna situacija v italijanski Lampedusi, ki je razkrila še dodatne informacije, ki bremenijo tudi Nemčijo. Ladja Humanity 1, ki jo uporabljajo kot reševalno ladjo za begunce v stiski na Sredozemskem morju, je v lasti nemške nevladne organizacije, ki jo financira tudi nemška vlada, poroča ANSA.

Preberite tudi: EU spet brez dogovora glede reševanja problema masovnega pritiska migrantov

“Zvezno zunanje ministrstvo je 18. septembra dodelilo sredstva za reševanje na morju, ki jih je predvidela proračunska komisija, in odobrilo prošnjo za finančno podporo SOS Humanity,” je poudaril tiskovni predstavnik Lukas Kaldenhoff, poroča ANSA in dodaja, da je Berlin nemški nevladni organizaciji (NVO) SOS Humanity namenil 790 tisoč evrov v podporo reševalnim operacijam migrantov in beguncev v težavah v osrednjem Sredozemlju. Kaldenhoff je znesek opisal kot “majhen” glede na sredstva, ki so na voljo na evropski ravni, in dejal, da vsota zadošča le za četrtino letnih potreb SOS Humanity. V videopsnetku, objavljenem na Euronews Witness, ki prikazuje delo in naloge prostovoljcev, ki se ukvarjajo z reševanjem ilegalnih migrantov po morju, lahko vidimo in slišimo, da ilegalni migranti na ladji dobijo tudi točna navodila in pojasnila, kako se prijaviti za azil.

Foto: zajem zaslona

Italijanska premierka Giorgia Meloni je zapisala, da je z “začudenjem” izvedela za načrt nemške vlade o financiranju dveh dobrodelnih skupin za migrante, od katerih ena upravlja reševalne čolne v Sredozemlju. Konec tedna je zato nemškemu kanclerju napisala pismo s pritožbo, v katerem je protestirala proti načrtom vlade v Berlinu, da financira dve migrantski nevladni organizaciji, ki delujeta v Italiji.  “Z začudenjem sem izvedela, da se je vaša administracija – brez usklajevanja z italijansko vlado – domnevno odločila podpreti z znatnimi sredstvi nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s sprejemom migrantov z neurejenim statusom na italijanskem ozemlju in reševanjem v Sredozemskem morju,” je zapisala Melonijeva, poroča Infomigrants.

Foto: epa

Tiskovni predstavnik nemškega zunanjega ministrstva Kaldenhoff je v petek namreč napovedal novo migrantsko politiko in omenil ne le eno humanitarno organizacijo (SOS HUmanity), ampak celo dve, obema naj bi odobrili podporo. Po poročanju slednjega medija se ena osredotoča na pomoč na kopnem, druga pa na reševanje ljudi v majhnih tihotapskih čolnih na morju. Odobrena nepovratna sredstva za vsako naj bi bila sorazmerno skromna, med 400.000 in 800.000 € za vsako, je dejal tiskovni predstavnik.

Foto:epa

Po podatkih Združenih narodov velika večina (83 odstotkov) migrantov, ki prečka Sredozemlje, na koncu pristane v Italiji. Od začetka septembra je okoli 130 tisoč migrantov s čolni prispelo na italijanske obale. Večina pa se želi preseliti v druge dele Evropske unije, ki veljajo za bolj gostoljubne do tujcev. Samo Nemčija je od leta 2013 sprejela več kot 6 milijonov migrantov, mnogi so prispeli po morju iz držav, kot sta Libija in Turčija. V začetku septembra pa je Berlin sprostil sredstva, ki jih je odobril parlament, skupno nemško financiranje skupin, ki nudijo pomoč prosilcem za azil na kopnem in morju pa znaša približno 2,1 milijona dolarjev ali približno 0,3 odstotka proračuna države za pomoč tujini, je v izjavi dejal Kaldenhoff, piše Insider.

T.B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...