Nemška zunanja ministrica napoveduje: Drugih ne bomo ovirali pri donaciji tankov Leopard

Datum:

Nemčija je popustila pod pritiskom ostalih držav in se odločila, da ne bo ovirala odločitve Poljske, če se ta odloči poslati tanke Leopard v Ukrajino, vendar ta prošnje še ni vložila. Francoski predsednik Emmanuel Macron medtem ni izključil pošiljanja težkih tankov v Ukrajino, poročajo tuji mediji. Zadržanost Nemčije pri pošiljanju tankov temelji na strahu in “coni udobja”, za katero so ZDA prepričane, da se mora končati. 

Zunanja ministrica Annalena Baerbock je sporočila odločitev Nemčije, da ta ne bo ovirala Poljske pri pošiljanju tankov Leopard v Ukrajino za pomoč Kijevu v boju proti ruski invaziji. Varšava sicer zahteve še ni vložila, je pa Baerbockova dejala: “Če nam postavijo vprašanje, potem ne bomo stali na poti,” piše Daily Mail in dodaja, da je ministrica poudarila pomembnost odločitve pri reševanju življenj.

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Baerbockova, v vladajoči koaliciji socialdemokratskega kanclerja Olafa Scholza zastopa Zelene, je dejala, da Poljska še ni vložila uradne zahteve za pošiljanje Leopardov. Njena izjava prihaja po tem, ko je nemški kancler Olaf Scholz v nedeljo  ponovno potrdil, da bosta Berlin in Pariz podprla Ukrajino v njenem boju proti ruski okupaciji in da ne bosta dovolila, da bi se Evropa vrnila k “sovraštvu in nacionalnemu rivalstvu”. “Še naprej bomo zagotavljali Ukrajini vso podporo, ki jo potrebuje, dokler bo to potrebno. Skupaj, kot Evropejci, bomo branili naš evropski mirovni projekt,” je dejal med obiskom v Parizu ob praznovanju 60-letnice prelomne francosko-nemške elizejske pogodbe. Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius je v nedeljo dejal, da odločitev o dobavi tankov Ukrajini pričakuje kmalu, da pa bo potrebno v vsakem primeru razmisliti in ne sklepati prenaglih odločitev, med drugim tudi zaradi posledic zaščite nemškega prebivalstva.

Nemčija je bila pod velikim pritiskom, da Ukrajini dobavi bojne tanke Leopard 2, kot tudi, da dovoli drugim državam, da ukrajinskim silam pošljejo svoje tanke, izdelane v Nemčiji. Toda Berlin je okleval glede pošiljanja zelo naprednih tankov Leopard 2 v Ukrajino zaradi skrbi, da bi to lahko povzročilo razširitev ruske vojne v Ukrajini. Poljska je Berlin že večkrat ostro obsodila zaradi njegovega obotavljajočega se stališča. Poljski premier Mateusz Morawiecki je za tuje medije večkrat poudaril “nesprejemljiv odnos Nemčije”.

Nemški kancler Olaf Scholz (Foto: epa)

Macron ne izključuje dobave francoskih težkih tankov Ukrajini
Francija medtem razmišlja o pošiljanju težkih tankov Leclerc v Ukrajino oziroma te odločitve ne izključuje. Pri tem je poudaril pomembnost kolektivne odločitve in usklajevanje z državami zaveznicami vključno z Nemčijo. Napotitev težkih tankov v Ukrajino ne sme oslabiti lastnih obrambnih zmogljivosti Francije ali stopnjevati konflikta.

Novi nemški obrambni minister namerava obiskati Ukrajino
Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius po poročanju tujih medijev namerava v prihodnjih tednih obiskati Ukrajino. Pistorius, ki je položaj prevzel v četrtek, potem ko je odstopila njegova predhodnica Christine Lambrecht, je dejal, da njegovo ministrstvo preučuje, kako biti najbolje pripravljeno na morebitne odločitve o tej zadevi, “o tem vprašanju smo v zelo tesnem dialogu z našimi mednarodnimi partnerji, predvsem z ZDA”.

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius (Foto: epa)

Politično strateška razsežnost zadržanost Nemčije in ZDA pri pošiljanju tankov
Zadržanost Nemčije in ZDA pri pošiljanju tankov pa precej logično obrazloži avtor Löfflmann na Twitterju, ki meni, da obstaja več razlogov za zadržanost. “Čeprav je ta klasifikacija nekoliko problematična, so MBT ‘ofenzivno orožje’, namenjeno prebijanju sovražnikovih frontnih črt in napredovanju s pehoto za vleko. To pomeni, da bi se oklepniki nemške izdelave približno 80 let po operaciji Barbarossa spopadli z ruskimi enotami v Ukrajini. Psihološkega vpliva tega ne smemo podcenjevati, saj predstavlja približno 180-stopinjski obrat od zunanjepolitične tradicije SPD Ostpolitik in njene identifikacije kot Friedenspartei ali stranke miru. Torej, prva ovira je sociokulturni odpor do vojne in strah pred tretjo svetovno vojno,” je zapisal Lofflmann, ki je dodal, da se Nemčija boji morebitnega ruskega maščevanja, za katero se zaveda, da ji uporaba jedrskega orožja ni problem. To je največji razlog, da Nemčija ne bo sprejemala odločitev, dokler ne bodo pod vodstvom ZDA.

Zakaj ZDA ne pošlje ambramsov, ko pa jih ima toliko? (Foto: epa)

V zadržanosti ZDA pri pošiljanju abramsov vidi Loffmann vidi dve težavi, prvo izpostavi neravnovesje v vojaški pomoči med ZDA in Evropo, češ, da mora ZDA ponovno reševati evropsko državo, ki je napadena s strani evropske sosede. Pritožbe letijo na neravnovesje pomoči v Natu, saj naj bi ZDA prispevala največ. Pa vendar se ob tem poraja tudi misel, da so ZDA same zanetile vojno, ko so potiskale Nato sile k Rusiji, ki jim je to najbolj očitala. ZDA zdaj pričakujejo večjo vključenost Nemčije, ki je najmočnejša gospodarska država v Evropi.

“To je politično-strateška razsežnost vprašanja, sekundarna, vojaška plat tega pa se zdi, da Biden in Pentagon preprosto vidita Leopard 2 kot primernejši tank za Ukrajino, saj je na voljo v Evropi”, zaključi Loffmann.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...