Arso zaostril opozorilo: Močan veter odkriva strehe, ponekod ostali brez elektrike

Datum:

V večjem delu Slovenije se nam danes obeta močan veter. Ker bodo lahko sunki burje na Primorskem presegli 140 kilometrov na uro, je Agencija RS za okolje (Arso) že zaostrila vremensko opozorilo. Prav tako lahko pričakujemo obilnejše padavine in snežne zamete ob močnem vetru in sneženju. Na Koroškem, Pohorju in Kozjaku se proti večeru obeta tudi do pol metra snega. Možni pa so tudi vetrolomi. Ker se bodo vozne razmere marsikje poslabšale, policija poziva k dodatni previdnosti. 

Vremenoslovec Blaž Šter iz Arsa je povedal, da so izdali rdečo stopnjo ogroženosti za Primorsko, še posebej za Vipavsko dolino, saj je tam burja močnejša. Močna burja s sunki se je po njegovih besedah začela dopoldan, ta pa bo popoldne pričela slabeti. Napovedal je, da se bo sneženje nadaljevalo čez dan, v notranjosti Slovenije pa je pričakovati, da bo zelo vetrovno. “Mogoče se bo kje sneg mešal z dežjem, saj v višinah doteka malo toplejši zrak,” je napovedal.

Vir: Arso

V Ljubljanski kotlini bo v glavnem deževalo
Dodatno opozorilo so na Arsu izdali za sneg na Koroškem, Pohorju in Kozjaku ob meji z Avstrijo. Ponekod lahko namreč do torka zjutraj zapade skupno tudi do 50 centimetrov novega snega. “Kar nekaj snega pričakujemo tudi v višjih delih Gorenjske, v Ljubljanski dolini pa kaže, da bo v glavnem deževalo,” je povedal Šter za STA.

Močan veter odkriva strehe
Na Goriškem veter odkriva strehe, med drugim na Osnovni šoli Milojke Štrukelj Nova Gorica. V Kromberku je veter odkril streho na nakupovalnem centru, v Solkanu pa na stavbi Goriških vodovodov in bencinskega servisa. Tamkajšnji regijski štab civilne zaščite občane poziva, naj zaradi podiranja dreves pazijo na svojo varnost pri gibanju na prostem.

Visok sneg, močan veter in posledični snegolom povzročajo težave tudi na Štajerskem in Koroškem. “Kar precej je klicev zaradi podrtih dreves in aktiviramo vse pristojne službe za zaščito in reševanje na kraje, da odstranjujejo podrta drevesa, da so ceste prevozne in da ni poškodovane telekomunikacijske opreme,” so sporočili iz mariborskega centra za obveščanje. Podrta drevesa ovirala promet v občinah Dolenjske Toplice, Novo mesto, Metlika in Črnomelj. Težave pa imajo tudi v Krškem, Brežicah in Zagorju ob Savi.

Prišlo tudi do izpada elektrike
Ponekod so na račun težav povezanih s snegom in vetrom ostali brez elektrike. Elektro Ljubljana poroča, da je na območju Trojan in Bele Krajine brez elektrike ostalo 766 uporabnikov, 1200 takšnih primerov pa so zabeležili tudi pri Elektro Primorska.

Jutro se je začelo z zastoji
Zaradi burje je zaprt del primorske avtoceste med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, zaradi zdrsa več vozil pa tudi med Postojno in Uncem proti Ljubljani. Prav tako je zaprta avtocesta v razcepu Nanos iz smeri Vrtojba proti Kopru. Zastoji nastajajo tudi drugod po državi, promet ovirajo zdrsi vozil, je zjutraj poročal prometnoinformacijski center.

Foto: Promet.si

Ker ponekod po državi že sneži, so na cestah so plužne in posipne skupine, temu primerno je promet upočasnjen. Po podatkih Prometno-informacijskega centra zastoji na primorski avtocesti nastajajo tudi med Gabrkom, Postojno in Brezovico. Prav tako so zastoji na štajerski avtocesti med Vranskim in Blagovico ter na dolenjski avtocesti med priključki Drnovo, Trebnje in Grosuplje. Na dolenjski avtocesti je med priključkoma Novo mesto – vzhod in zahod proti Ljubljani ter med Mirno Pečjo in Karteljevim proti Novemu mestu oviran promet zaradi zdrsa tovornih vozil.

Na dolenjski avtocesti izločajo tovorna vozila nad 7,5 tone v smeri proti Ljubljani na počivališču Starine in mejnem prehodu Obrežje, v smeri proti Novemu mestu pa med priključkoma Ivančna Gorica in Trebnje – zahod. Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom je v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike, vozila s ponjavami in avtobuse. Na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Manče–Vipava je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Na regionalni cesti Vipava–Ajdovščina pa je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Foto: Dars

Zaradi zimskih razmer velja prepoved prometa za vozila nad 7,5 tone na cesti Soteska–Črmošnjice–Črnomelj. Prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike pa velja tudi na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, na glavni cesti Novo mesto–Metlika ter Štrekljevec–Jugorje in na hrvaški strani mejnih prehodov Metlika, Babno Polje in Petrina. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta. Čez prelaz Ljubelj obvezne verige na avstrijski strani.

MMC poroča, da je Pristaniška kapitanija Koper zaradi močnega vetra priprla koprsko pristanišče. To pomeni, da vsako izplutje in vplutje ladij obravnavajo posebej.

Ponoči lahko pričakujemo, da se bo okrepil severovzhodni veter, prav tako pa se bo na Primorskem okrepila tudi burja.  Zjutraj in dopoldan, ko bodo sunki zelo močne burje na Primorskem ponekod na izpostavljenih mestih lahko dosegali hitrost okoli 140 kilometrov na uro, bo pihalo najmočneje. Močan veter je pričakovati tudi drugod po Sloveniji, in sicer: na Bovškem, pod Karavankami, v višjih legah severovzhodne Slovenije in nad približno 1400 metri nadmorske višine. Severovzhodni veter bo najvišje hitrosti dosegel zjutraj in dopoldan, med 70 in 100 kilometri na uro. Na Bovškem je pričakovati tudi večje hitrosti. 50 kilometrov na uro bo veter presegal tudi drugod po državi.

Foto: Twitter Promet.si

Foto: Promet.si

Foto: Promet.si

Obetajo se obilnejše padavine
Padavine se bodo po napovedih Arsa okrepile v drugi polovici noči, te pa bodo do jutra zajele večji del Slovenije. V nižinah bo deloma snežilo in deloma deževalo. Nad 500 metri nadmorske višine je pričakovati sneženje.

Po nižinah in kotlinah na severu bo ob prisotnosti severovzhodnega vetra, ki bo padavine sušil ter krajevno dvigal mejo sneženja, marsikje večinoma deževalo, na jugu pa se bodo centimetri snega hitro nabirali. Od 30 do 50 centimetrov večinoma suhega snega bo do večera zapadlo na Notranjskem in Kočevskem, drugod pa med petimi in 20 centimetri. Na Gorjancih bo zapadlo okoli 50 centimetrov snega, ravno toliko na Pohorju, v vzhodnih Karavankah, v Posavskem hribovju in Kamniško-Savinjskih Alpah.

Snežne zamete bo veter gradil v višjih legah. Te pa bo nanašal na ceste, zato pri Arsu voznikom svetujejo dodatno previdnost na poti. “Še bolje, da se nenujnim potem raje izognete,” so jasni. Najbolj nevarno bo na prehodu med Notranjsko in Primorsko, kjer se ob močni burji in sneženju pričakuje tudi zelo slabo vidljivost. Tudi drugod pa bo vidljivost zmanjšana, poroča STA.

Zaradi novozapadlega snega se bo še posebej v Kamniško-Savinjskih Alpah in Karavankah povečala nevarnost sprožanja snežnih plazov. Zmanjšanje padavin lahko pričakujemo v torek. “Burja pa bo že danes popoldne tako oslabela, da jutri ne bo več povzročala težav,” je napovedal vremenoslovec Šter.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Poslovil se je nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc

Včeraj nas je doletela žalostna vest, da nas je...

Vlada bi zdravnike omejevala z odloki, Fides pa: To je nezakonito!

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel se je končno...

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se...