Nemške termoelektrarne na premog se vračajo v omrežje

Datum:

Nemško obdobje “zelene manije” se bliža koncu, medtem ko se pri nas šele dobro začenja. Premier Golob pri belem dnevu sanja o uspešni solarizaciji, v Nemčiji pa spet zaganjajo elektrarne na lignit in črni premog. 

Še pred pol leta je bila Nemčija še sredi procesa postopnega opuščanja premoga, sedaj pa se termoelektrarne znova vračajo v električno omrežje, kar je po uradnih informacijah le prehodno. Z oktobrom bo v omrežje znova priklopljenih dvanajst elektrarn, poroča Handelsblatt

Gre za elektrarne, ki koristijo premog in imajo moč skoraj sedmih gigavatov. Tako bo nemškemu omrežju zagotovljena dodatna električna energija, s čimer bi razbremenili napete razmere na trgu električne energije. Za elektrarne na črni premog pa bo vrnitev na trg v veljavi najpozneje do konca marca 2024.

Termoelektrarna v Turowu na Poljskem (Foto: EPA)

Za elektrarne, ki koristijo lignit, pa bo vrnitev sprva omejena na 30. junija 2023. Vse elektrarne, ki lahko proizvajajo elektriko, morajo biti priključene na omrežje, dokler Nemčija ne najde načina, kako nadomestiti proizvodnjo teh elektrarn z novimi viri energije.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

“Depolitizirana” RTV deluje kot ojačevalec protizahodnih narativ

Eden izmed sadov "depolitizacije" RTV je tudi uredniška politika,...

Za Zahod še kar nismo “Centralna Evropa”

Financial Times-ov Sifted, ki pravi, da je "vodilna medijska...

[Video] Arhitekt o kanalu C0: Katastrofi se ni mogoče izogniti

Na seji parlamentarne preiskovalne komisije o nezakonitostih in zlorabah...