Nenavadni obiski Stojmenove Duh v šolah

Datum:

V slovenskih vrtcih in šolah je prepovedano delovanje političnih strank. Prav tako pa je kakršna koli politična propaganda prepovedana tudi na univerzah, ki imajo avtonomijo zagotovljeno celo z najvišjim zakonom v državi – Ustavo Republike Slovenije. Ker pa je mogoče navkljub temu pogosto videti, kako ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh obiskuje izobraževalne institucije, se je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec odločila, da na ministrico glede obiskov izobraževalnih institucij naslovi poslansko vprašanje.

“V tem tednu smo na Twitterjevem profilu vašega ministrstva ponovno lahko izvedeli, da ste obiskali eno izmed izobraževalnih institucij, kjer ste se srečali z zaposlenimi in šolajočimi. Zanimivo, takšnih obiskov je bilo, odkar ste postali ministrica, zelo veliko,” je v samem uvodu poslanskega vprašanja, ki je naslovljeno na ministrico dr. Emilijo Stojmenovo Duh, izpostavila poslanka Jelka Godec.

V nadaljevanju je Godčeva izpostavila, da gre v tem primeru za precej občutljivo področje, saj se lahko kaj hitro pojavi očitek o širjenju političnih idej ali celo delovanju političnih strank. Slednje je sicer strogo prepovedano po celotni vertikali izobraževalnega prostora. Ob tem je spomnila na 72. člen Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja, ki govori o avtonomiji šolskega prostora, in izrecno narekuje naslednje: “Dejavnosti, ki niso povezane z vzgojo in izobraževanjem, se lahko izvajajo v javnem vrtcu oziroma šoli samo z dovoljenjem ravnatelja. V vrtcih in šolah je prepovedano delovanje političnih strank in njihovih podmladkov.” Tudi iz statutov univerz je mogoče razbrati prepoved politične propagande.

Foto: SDS

Glede na to, da si je Stojmenova Duh kot ministrica zadala nalogo digitalne preobrazbe Slovenije, hkrati pa že od nastopa svoje funkcije ne podpira uvedbe obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovnih šolah, so po mnenju Godčeve njeni obiski od osnovnih šol do fakultet najmanj nenavadni.

Vodja poslanske skupine največje opozicijske stranke je na ministrico naslovila naslednja vprašanja:

1.     Koliko in katere izobraževalne institucije ste obiskali, odkar ste ministrica?

2.     Pri katerih obiskih ste prejeli vabilo in pri katerih obiskih ste se povabili sami? Prosim, da odgovoru priložite vsa prejeta vabila in vse prošnje/ponudbe za obisk z vaše strani.

3.     Ali vaše pogoste obiske izobraževalnih institucij razumete kot vnašanje politike v izobraževalni prostor? Če ne, zakaj ne?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki