Neslavna rekorda: Več kot 5000 okužb in več kot 50-odstotni delež pozitivnih testov

Datum:

V ponedeljek 10. januarja 2022 je bilo v Sloveniji na podlagi skupaj kar 119.046 testov na covid-19 potrjenih kar 5.164 novih okužb z wuhanskim koronavirusom. Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer že pred enim tednom opozoril, da v državi prevladuje sev omikron. Po ocenah NIJZ je trenutno v državi 39.906 aktivnih primerov s covidom-19, Poklukar pa je že napovedal nove dneve cepljenja.

V ponedeljek je bilo na podlagi 10.246 PCR testov potrjenih 5.164 okužb s sars-cov-2. To pomeni, da je bilo kar 50,4 odstotkov opravljenih PCR testov pozitivnih na okužbo. Za primerjavo, opravljenih je bilo tudi 108.800 hitrih testov, ki pa niso odkrili niti enega primera okužbe. V skupnem seštevku to pomeni, da je bilo na podlagi 119.046 opravljenih testov pozitivnih 4,3 odstotke vseh testiranih.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trenutno v državi 39.906 aktivnih primerov covid-19. V povprečju je bilo v zadnjem tednu dni na dan potrjenih 3.891 novih primerov okužbe z wuhanskim koronavirusom. Na sto tisoč prebivalcev Slovenije je bilo v zadnjih 14 dneh zabeleženih 1.879 okužb.

Podatki o številu okuženih in cepljenih v Sloveniji za 10. januar 2022 (vir: NIJZ)

Po podatkih NIJZ je bilo v Sloveniji od začetka epidemije potrjenih skoraj pol milijona okužb s koronavirusom, medtem ko je zaradi covida-19 po uradnih podatkih umrl 1,1 odstotke vseh okuženih. Z vsaj enim odmerkom cepiva proti covid-19 je bilo cepljenih 1.253.566 ljudi, z “vsemi odmerki” pa je bilo cepljenih 1.195.522 ljudi. Na NIJZ definirajo zaščitenega s cepljenjem kot osebo, ki je “cepljena z vsemi predpisanimi odmerki cepiva proti covid-19 in je od zadnjega odmerka minilo več kot 14 dni (čas, ki je potreben za vzpostavitev zaščite po cepljenju).” Iz podatkov NIJZ ni razvidno, ali so “vsi odmerki” dva osnovna ali prva dva plus poživitveni oziroma dodatni odmerek.

Že drugi dnevi cepljenja

Med dvema obstaja razlika vsaj v definiciji NIJZ. Tako je po definiciji NIJZ poživitveni odmerek “odmerek, ki ga oseba prejme po zaključeni osnovni shemi cepljenja za poživitev in podaljšanje zaščite po osnovnem cepljenju.” Osnovna shema zajema dva odmerka cepiva za cepljene s Pfizerjevim, Moderninim ali AstraZenekinim cepivom ter enim odmerkom cepiva Johnson&Johnson. Dodatni odmerek pa je po definiciji NIJZ “odmerek, ki ga oseba prejme kot dodatnega k osnovni shemi cepljenja in je priporočljiv za težje imunsko oslabljene osebe.” Razlika med dodatnim in poživitvenim odmerkom je tudi v količini cepiva, ki je prisotno v posameznem odmerku. Več informacij lahko najdete v NIJZjevih Navodilih in priporočilih za cepljenje proti covidu-19 TUKAJ.

Po zadnjih dostopnih podatkih sledilnika covid-19 za obdobje med 3. in 6. januarjem 2022 je med okuženimi 39,2 odstotkov zaščitenih s cepljenjem, medtem ko ostali, v to kategorijo so skupaj šteti tako necepljeni kot delno cepljeni, predstavljajo 60,8 odstotkov obolelih. Od samega začetka spremljanja učinka cepljenja februarja 2021 skozi čas pa je opazen trend naraščanja deleža okužb med zaščitenimi s cepljenjem.

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

Pri Pfizerju obljubljajo, da bodo do marca 20222 pripravili različico cepiva, ki bo učinkovala tudi proti omikronu. Pri Moderni napovedujejo, da bodo imeli odgovor za omikron pripravljen do jeseni. Medtem je minister za zdravje Janez Poklukar v odziv na porast okužb z omikronom napovedal vseslovensko cepilno akcijo. Že drugi tako imenovani dnevi cepljenja bodo potekali v zdravstvenih domovih, cepilnih centrih in covidnih bolnišnicah od 13. do 15. januarja med 8. in 20. uro. Ob tem bodo na pobudo lokalne skupnosti, gospodarstva, nevladnikov ali združenja upokojencev organizirane tudi mobilne cepilne enote.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...