“Nesporazum”… Gana se je Nigeriji opravičila za rušenje veleposlaništva z buldožerjem

Datum:

Predsednik Gane Akufo-Addo je v torek poklical nigerijskega predsednika Muhammaduja Buharija, da se opraviči za neobzirno uničenje njihovega veleposlaništva v Akri s strani lokalnega poslovneža, ki trdi, da je lastnik tamkajšnjega zemljišča. Obljubil je, da bodo krivci privedeni pred sodnika. 

Po poročanju Pulse Nigeria je ganski poslovnež vneto zatrjeval, da nigerijsko veleposlaništvo stoji na njegovi zemlji, ob tem pa je lokalnim oblastem predložil dokazno gradivo. Veleposlaništvo je zato vlado pozvalo, da naj prepreči rušenje, vendar to ni prejelo nobenega odgovora.

Sodeč po mednarodnem pravu velja, da se veleposlaništva štejejo za suvereno ozemlje držav, ki jih predstavljajo, kar pomeni, da se nigerijsko veleposlaništvo smatra kot del ozemlja Nigerije. Gana, kjer se veleposlaništvo nahaja, je tako pravno odgovorna za zaščito veleposlaništva. Za to država ni dolžna poskrbeti le v primeru postopka razglasitve nigerijskih diplomatov za “persono non grata” in uradnega umika diplomatske navzočnosti države.

22. člen Dunajske konvencije navaja, da ima država gostiteljica posebno dolžnost, da sprejme vse potrebne ukrepe za zaščito prostorov diplomatske misije pred vdorom z namenom, da se prepreči  škoda, motenje miru misije ali bi zaradi tega bilo prizadeto dostojanstvo države pošiljateljice. Prostori misije, oprema in druga lastnina, vključno s prevoznimi sredstvi, so zaščiteni pred preiskovanjem, zasegom in izvršbo.

Predsednik Gane (Foto: epa)

Vodja varovanja na veleposlaništvu Emmanuel Kabutey je po poročanju Breitbarta povedal, da policisti ob svojem prihodu na kraj dogodka, niso storili ničesar z zaustavitev rušenja veleposlaništva. Odpravnici poslov na veleposlaništvu Ivi Denooja pa je bilo celo rečeno, da če ne bo zapustila objekta, se utegne zgoditi, da bo utrpela resne telesne poškodbe. “Ko je policija prispela pred ambasado, je prijateljsko pokramljala z vodjo skupine za rušenje, izmenjala številke in mu dovolila, da prosto odkoraka,” je povedal za medije.

Krivci bodo odgovarjali
Pričakovati je bilo, da se bo Nigerija, ena izmed najmočnejših držav v Afriki glede na velikost vojske in število prebivalstva, odzvala z besom in rušenje označila kot dejanje agresije brez povoda. Nigerijski minister za zunanje zadeve Geoffrey Onyeama je dejanje ostro obsodil in pozval gansko vlado, da naj nemudoma ukrepa, najde storilce in zagotovi ustrezno zaščito Nigerijcev in njihovega premoženja v Gani. Kot že prej rečeno, se je ganska stran odzvala. Predsednik Gane se je namreč nigerijskemu predsedniku iskreno opravičil za incident in obljubil, da bodo krivci privedeni pred sodnika.

Hana Murn

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Ruski vojaški častnik poškodovan v eksploziji avtomobila v Moskvi

Visokemu poveljniku ruske vojske je v eksploziji avtomobila v...

Morske radosti so se sprevrgle v hudo nesrečo – ženska ostala brez noge

Da se lahko brezskrbno poletno rajanje hitro preobrne v...

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...