Neverjetno! Centri za socialno delo prelagajo delo na humanitarne organizacije, medtem ko se Mesec raje ukvarja z nacionalizacijo

Datum:

Na spletu se je pojavil zapis, ki razkriva šokantno prakso, ki se je očitno oblikovala na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Objavila ga je Ninna Kozorog, ena od ustanoviteljic humanitarnega društva Humanitarček, potem ko je na osebni elektronski naslov sredi noči prejela sila nenavadno sporočilo. Poslala ga je neka gospa v stiski, ki je njen osebni (ne službeni) elektronski naslov prejela na centru za socialno delo. Tam so ji dejali, da naj se raje kot nanje obrne na humanitarne organizacije, ker bo tako hitreje. Delavka, ki obravnava njeno prošnjo, gre namreč na dopust. “Brez besed. Le odraz tega, kam tonemo. Kot posamezniki, kot družba,” je zapisala na Facebooku.

                   

Odgovornost za tovrstne pripetljaje ima po njenem mnenju ministrstvo, ki ga te dni vodi Luka Mesec. Kot slišimo, se to primarno ukvarja s ponovnim uvajanjem socialističnega samoupravljanja in ne z dejanskim poslanstvom. “Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, mar mislite, da bi si tudi prostovoljci lahko vzeli “fraj” in šli na dopust kot tetke na CSD? Komu potem predamo te ljudi? In čemu so namenjeni sistemski socialni transferji, če se raje izčrpava društva,” se vpraša na šokantnem zapisu.

Kako je sploh mogoče, da pride do česa takega? Kozorogova v zapisu pojasni, da se je dotična gospa v stiski najprej obrnila na center za socialno delo. Tam so ji odgovorili, naj se raje obrne na društvo Humanitarček. “Na CSD mi ga je dala socialna delavka, če mi na Humanitarčku ne bi odgovorili, ker gre ona zdaj na dopust, pa mi vi lahko vmes zrihtate kaj financ.”
Humanitarna delavka in prostovoljka Ninna Kozorog (Vir: zajem zaslona, Facebook)
Humanitarka nato pojasni, da kljub uvodnim zapletom (pošiljanje elektronskega sporočila na osebni elektronski naslov namesto na naslov društva) stisko gospe razume. Glede na opis ji po njenem mnenju pripada tako izredna socialna pomoč kot številne ugodnosti za otroke, ki pa jih ne morejo omogočiti prostovoljci. Ti lahko le “gasijo požar”. Lahko pa jih omogočijo socialni delavci. “Nenazadnje – saj verjetno so zamenjave in ne ljudje ne “obvisijo” kar nekje v sistemu, čakajoč na konec dopusta,” zapiše na Facebooku.
Prelaganja odgovornosti na prostovoljce je nesprejemljivo!
Iz zapisa tudi jasno izhaja, da je, čeprav je v preteklih letih srečala ogromno srčnih socialnih delavcev in delavk, povsem neresno, da na CSD-jih nimajo ustreznih zamenjav. Svet se namreč ne ustavi, revščina tudi ne, ko gre socialni delavec na dopust. “Ne morem sprejeti prelaganja odgovornosti na prostovoljce, ker gre nekdo iz državne ustanove na dopust,” komentira.
Vlada Roberta Goloba (Fotomontaža: Demokracija/STA)
Odraz širše družbene slike 
Tovrstni pripetljaji so odraz širšega družbenega dogajanja in nesposobnosti vlade Roberta Goloba. Ta se je po vzponu na oblast osredotočila predvsem na obračun z opozicijo in odstranjevanjem dediščine pretekle vlade. Del dediščine, ki so se jo namenili odstraniti, so bili tudi izdatni enkratni socialni transferji od energetskega dodatka, izrednih pomoči na transakcijske račune upokojencev in domala vseh družbenih skupin do koronskih dodatkov in ostre regulacije cen pogonskih goriv, električne energije in še bi lahko naštevali. Golob z dobrim zgledom ni nadaljeval. Pomemben del politike vlade Janeza Janše so bili tudi sistemski ukrepi, kot je bila sprememba zakona o dohodnini, ki je vsem prinašal višje plače. Vlada Roberta Goloba je pred dnevi sprejela novo novelo zakona, ki čisto vsem znižuje plače in s tem tudi kakovost življenja. Več o tej spremembi lahko preberete v članku z naslovom Ples se je začel! Golobova koalicija je sprejela zakon o dohodnini, ki bo vsem znižal plače
Namesto socialnega dela socialistično samoupravljanje in stiskanje podjetnikov
Na resorni ravni je vse skupaj videti še bolj črnogledo. Meščevo ministrstvo za delo se očitno namesto optimizacije delovanje centrov za socialno delo ukvarja z vpeljevanjem ukrepov elektronskega beleženja in nadzorovanja zasebnih podjetij. Kot smo pisali v preteklosti, bo nova zakonodaja od podjetij zahtevala, da z elektronskimi karticami beležijo vsako zabeleženo minuto dela v podjetju. Včeraj je odjeknila novica, da se bo vendarle ustanovil napovedani direktorat za “ekonomsko demokracijo”. Preprosto povedano, gre za prvi korak, ki bo na koncu poti omogočil nacionalizacijo zasebne lastnine. Kako? Preberite v članku Začenja se pogrom nad podjetniki: Mesec ustanavlja direktorat za nacionalizacijo zasebne lastnine.
So to tiste prioritete, o katerih so 24. aprila odločali volivci?
Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...