Neverjetno: Raziskava potrdila, da Finska potrebuje skoraj milijon evrov za oskrbo enega somalijskega migranta!

Datum:

V pionirski raziskavi, ki jo je izvedel think tank Suomen Perusta, povezan s finsko stranko Finns, je bila podana ocena, koliko bi znašal strošek oskrbe migrantov, če bi ti za vedno ostali na plečih finske države. Ocenjeni stroški se po večini navezujejo na iraške in somalijske migrante, ki predstavljajo največjo skupino tako imenovanega humanitarnega priseljevanja v državo. 

                   

S pomočjo statističnih podatkov, ki jih je pripravila vlada, je Suomen Perusta izračunal, da naj bi povprečni stroški za iraškega migranta, ki se v starosti od 20 do 24 let seli na Finsko, znašali 690.000 evrov. Ocenjeno je bilo, da je somalijski migrant še dražji, ta namreč državo obremeni za kar 951.000 evrov.

V primeru, da gre za oskrbo iraškega migranta z otrokom, strošek naraste na 844.000 evrov, v primeru somalijskega migranta pa na kar 1.343.000 evrov. Izsledki glede druge generacije priseljencev, ki so odrasli na Finskem, so pokazali, da imajo ti 6- do 8-krat višjo stopnjo socialne in ekonomske izključenosti in socialno podporo v primerjavi z  mladimi finskimi domačini, čeprav so na Finskem pridobili osnovno izobrazbo.
Voice of Europe poroča, da je bilo skupaj 49 odstotkov iraških migrantov in 50 odstotkov somalijskih migrantov, starih 22 let, prejemnikov socialne pomoči, medtem ko to prejema 11 odstotkov finskih vrstnikov. Sicer je res, da avtorji v svoji študiji niso upoštevali vseh možnih fiskalnih učinkov, a tudi, če bili ti “manjkajoči” elementi upoštevani, so sodelujoči v študiji prepričani, da bi bili učinki še bolj negativni. Nekateri od njih bi lahko vključili nižji prispevek za starostne pokojnine, posredne stroške vključevanja in višje stroške zdravstvenih storitev zaradi dejavnikov, kot je potreba po prevajanju.
Foto: Twitter
S finančnega vidika Fincev so avtorji študije zaključili, da na Finsko ne bi smeli sprejeti nobenega novega migranta, če so pričakovani življenjski učinki cikla negativni. “Zaključni izsledek študije je, da s stališča javnih financ na Finskem ni koristno, da bi vzeli kakršne koli migrante, ki so rojeni v Iraku ali Somaliji,” je zapisano.
H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Stara padala za Gazo? “Kdo je glasoval za te bedake?”

Vlada bo za Palestince porabila 2,5 milijona evrov. To...

Mahnič o nezakonitih ravnanjih Svobode, Lah ostal brez argumentov

"Če je lahko elektro tajkun, ki je trenutno v...

Slovenski gostinec prevzel upravljanje 4-zvezdičnega hotela in gradu v lasti svetovno znane družine

Družina Riedl, ustanoviteljica in lastnica svetovno znanega podjetja za...

Orban: Sodba Sodišča EU (ECJ) je resna kršitev prava EU

Poleg levo nagnjenega Evropskega parlamenta je Sodišče EU (ECJ)...