NI ŠALA: Da bodo lahko primerjali cene jajc, mleka in mesa, bodo morali imeti 10 let izkušenj in visoko izobrazbo družboslovne smeri

Datum:

Če je kdo pomislil, da se Golobova vlada šali, ko je med ukrepi proti draginji in podražitvam hrane navedla spremljanje cen 15 živil v različnih trgovinah in obveščanje državljanov o cenah, je zdaj lahko prepričan, da je bila izjava zelo resnična. In če se je kdo spraševal o tem, kam bo še zašel davkoplačevalski denar – v žepe nevladnikov, ki se bodo šli ceneje.si in primerjali cene 15 artiklov.

Aktualna vlada je že pred volitvami napovedovala “strokovnjake” in “strokovne” skupine, ki bodo delovali v reševanju prehranske in energetske draginje. Niso se šalili, ko so napovedali, da bodo obveščali o cenah določenih artiklov, niti pa so se šalili, ko so rekli, da bodo za to najeli “strokovnjake”. Da bodo lahko analizirali in primerjali cene jajc, mleka in mesa in še nekaterih artiklov, bodo morali imeti kar 10 let izkušenj (štetja najbrž) in kar sedmo stopnjo izobrazbe družboslovne smeri. Zdaj vemo, kam bo šel še dodatno davkoplačevalski denar. Mešanje megle je med vrstami koalicije kar pogost pojav in najbrž je potrebno še koga nagraditi.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je pod vodstvom Irene Šinko iz Gibanja Svoboda včeraj objavilo javno naročilo za izbiro izvajalca, ki bo opravljal analize in državljane o tem na vsake 14 dni obveščal od septembra do 30. marca 2023. Je pa ministrstvo objavilo dolg protokol, najprej sestanki in usklajevanja. Prvo spremljanje cen bo 12. septembra 2022, oblikovanje spletne strani do 15. septembra, za cene bomo prvič slišali 4 dni po prvem spremljanju, to je 16. septembra 2022 in nato na 14 dni. Z objavljenimi podatki želijo potrošniku ponuditi koristno orodje in neposredno preprečiti prekomerni prenos dviga maloprodajnih cen na potrošnika. Obveščali nas bodo o cenah in kakovosti oziroma poreklu, je navedeno v “projektni nalogi”, ki je del razpisa, so navedli na ministrstvu.

Kar je nenavadno, celo smešno, pa so zahteve projektne skupine, katerih naloga bo primerjava cen artiklov. Za štetje in primerjanje artiklov, morajo imeti člani projektne skupine kar 10 let izkušenj (iz štetja in primerjanja najbrž) in pa sedmo stopnjo izobrazbe iz družboslovne smeri. Če že, bi bila bolj logična zahtevana naravoslovna smer, pa vendar – le kdo bi ob tem sploh lahko podvomil v “strokovnost” teh posameznikov, ki bodo primerjali cene jajc, mesa in mleka.

Obveščali bodo o cenah 15 artiklov, in sicer bodo v Sloveniji cene spremljali pri trgovcih: Mercator, Spar, Tuš in Engrotuš, Hofer, Lidl in Eurospin. V tujini pa bodo cene 15 živil v obdobju do marca 2022 spremljali 3-krat, in to pri trgovcih, ki so od meje s Slovenijo oddaljeni največ 50 km. Vlada je predlagala trgovce: v Italiji: Conad Supermarket, Despar, COOP, (Lidl, Aldi), v Avstriji: Lidl, Hofer, Spar, (Bila) in na Hrvaškem: Konzum, Lidl, Plodine. Naj bi pa te trgovce v tujini še dokončno uskladili z izbranim izvajalcem, ki za svoje delo lahko uporabljali tudi podizvajalce (fizične in pravne osebe), je razvidno iz razpisa.

Nekako je potrebno upravičiti odtekanje davkoplačevalskega denarja in če dodatna tri ministrstva niso zadostovala za nagrajevanje svojih zvestih privržencev, bodo ta najmanj tri delovna mesta služila svojemu namenu.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...