Nike izbral transaktivista za promoviranje ženskih športnih oblačil!?

Datum:

Nekdanja olimpijska plavalka in odkrita zagovornica ženskih športov Sharron Davies se je obregnila ob nedavno odločitev priljubljenega podjetja za proizvodnjo športnih oblačil in obutve Nike, da pri promoviranju ženskih športnih nedrčkov in pajkic sodeluje s transaktivistom Dylanom Mulvaneyjem.

Oglasi z Mulvaneyjem so se prvič pojavili v začetku tega tedna in prikazujejo aktivista, ki z nasmehom na obrazu poskakuje na svojem dvorišču v ženski opravi znamke Nike. “To je brca v rit ženskam,” kritično opozarja Sharron Davies.

Nike pa ni edino podjetje, ki je z odprtimi rokami sprejelo Mulvaneyja pri oglaševanju njihovih produktov. Pivovarsko podjetje Anheuser-Busch, ki proizvaja pivo Bud Light, se je namreč odločilo, da bo aktivistov obraz umestilo na svoje pločevinke, da bi proslavili njegovo “ženstvenost”.

Britanska plavalna legenda in dejanska ženska Sharron Davies ni niti najmanj navdušena nad Mulvaneyjem ali blagovnimi znamkami, ki so se odločile za sodelovanje z njim. Ko jo je GB News povprašal, kaj lahko ljudje naredijo v znak odgovora na zaničevanje žensk, je 60-letna dobitnica srebrne olimpijske medalje po poročanju Breitbarta dejala, da je čas za ukrepanje. “Lahko protestiramo. To je tisto, kar nam trenutno preostane, ker se zdi, da prav nihče res ne prisluhne širši javnosti.”

“Torej je edini način, da ta podjetja in vlade dejansko pripravimo k poslušanju s tem, da bojkotiramo s pomočjo naše denarnice,” je jasna. Daviesova je dejala, da se Mulvaneyjeva upodobitev ženske v oglasu zdi kot nekakšna “parodija” .“V preteklosti je vedno veljalo za žalitev reči, da nekdo teče kot dekle – tukaj pa imamo nekoga, ki se obnaša zelo nešportno, zelo neatletsko.” Po njenih besedah je zelo frustrirajoče, ko gre le 1 odstotek ameriških sponzorskih sredstev dejanskim ženskam v športu. “Nenehno se zdi to kot brca v rit.”

Medtem ko Daviesova odločno nasprotuje biološkim moškim, ki tekmujejo v ženskih športih, verjame, da bi morali transšportniki imeti možnost tekmovati v svoji kategoriji. “Gre tudi za iskanje prostora za transšportnike,” je dejala Daviesova. “Ne gre za to, da šport ni za vsakogar – absolutno je. Samo pravo mesto mora biti za to. Razpravljajmo o tem in dodajajmo kategorije, če je treba. Če o tem ne moremo govoriti, potem ne moremo rešiti problema,” je jasna.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...