Noro! Celo po referendumu se pritiski nadaljujejo – poslanka Svobodnjakov kliče svetnike RTV SLO, naj razrešijo generalnega direktorja

Datum:

Ne glede na to, da bo po referendumu in samovoljnem sklepu Državne volilne komisije novela zakona o RTV Slovenija (in s tem dalo zakonsko možnost za zamenjavo celotnega vodstva RTV) začela veljati še ta mesec, se prav zdaj potihoma zbirajo podpisi programskih svetnikov RTV za takojšnjo zamenjavo generalnega direktorja RTV Andreja Graha Whatmougha, piše Požareport. Ob tem doda, da te podpise zbira svetnik Branimir (Brane) Piano, nekdanji novinar Dela, programske svetnike pa v duhu t. i. “depolitizacije”, tako njegovi viri, “osebno kliče kar poslanka Gibanja Svobode Mojca Pašek Šetinc, naj takoj zamenjajo Grah Whatmougha.

Pri tem naj bi poslanka Svobode nekaterim svetnikom celo grozila ali pa jim obljubljala ponovno izvolitev v programski svet,” še zapiše Bojan Požar, ki ugotavlja, da še ni znano, ali bo Mojci Pašek Šetinc in Branetu Pianu, ki se je, že znano, za programskega svetnika prijavil na podlagi kadrovskega dogovora znotraj Gibanja Svobode, uspelo zbrati najmanj petnajst (15) svetniških glasov od devetindvajsetih (29), kot jih je minimalno potrebnih za zamenjavo generalnega direktorja.

Je pa zanimivo, da se imena teh svetnikov zelo verjetno večinsko ujemajo z enajstimi podpisi pod nedavno zahtevo po sklicu izredne seje programskega sveta, in sicer Branimir Piano, Grega Drnovšek, Geza Filo, Anuša Gaši, Alenka Gotar, Rok Hodej, Aleksander Hribar, Robert Pajek, Andrej Prebil, Alenka Sivka in Jelka Stergel.

Kot še piše Požareport, so motivi za tokratno zamenjavo Graha Whatmougha trojni: povsem osebni, politični in praktični: “Osebni zato, ker gre za številna mala osebna maščevanja, politične itak poznamo, praktični pa, ker se mu želi na tak način onemogočiti vložitev zahteve za presojo ustavnosti novele zakona o RTV – na ustavno sodišče. Češ, če ni več generalni direktor, pač ne more imeti potrebnega pravnega interesa, kar je seveda pogoj za začetek postopka pred US.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....