Cipras: Valovi ne odplavljajo samo mrtvih migrantov, pač pa tudi evropsko kulturo na celini

Datum:

Ob grškem otoku Kalimnos je v morju utonilo najmanj 22 migrantov, med njimi 10 otrok. Nova begunska tragedija se je zgodila, ko je njihova ladja, s katero so potovali iz Turčije, doživela brodolom. 135 migrantov so uspeli rešiti.

Ladja z okoli 150 ljudmi na krovu je potonila ponoči blizu Kalimnosa v vzhodnem Egejskem morju, prek katerega skuša Grčijo in s tem EU kljub prihajajoči zimi dnevno še vedno doseči na tisoče beguncev. V Egejskem morju se je v tem tednu zgodil že niz brodolomov, po katerih so našteli 17 smrtnih žrtev, med njimi je bilo 11 otrok.

V Združenih narodih globoko zaskrbljeni
Mrtvih bi lahko bilo še več. Reševalna operacija, v kateri sodelujejo štirje grški patruljni čolni, plovilo evropske agencije Frontex, helikopter ter lokalna ribiška ladja, še traja. Visoki komisariat ZN za begunce je zaradi slabšanja vremenskih razmer v morskih vodah izrazil globoko zaskrbljenost nad usodo beguncev. Ob poskusih doseči Grčijo iz Turčije je samo oktobra utonilo 68 ljudi.

Več kot 3200 mrtvih
Od januarja letos je sicer v Grčijo preko morja prispelo že 560 tisoč migrantov, Evropo pa je preko Sredozemskega morja doseglo skupaj več kot 700 tisoč migrantov. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije jih je ob prečkanju morja umrlo več kot 3200.

Cipras se sramuje, da je član vodstva Evropske unije
Na dogajanje se je že odzval grški premier Aleksis Cipras, ki je v parlamentu vidno prizadet dejal, da se sramuje, da je član vodstva Evropske unije. “Države si med seboj podajajo problem. Valovi ne odplavljajo samo mrtvih migrantov, pač pa tudi evropsko kulturo na celini,” je dejal grški premier.

Grški premier je predlagal tudi, da bi hotspote, ki so sedaj na grških otokih, premestili v Turčijo in tako ljudem prihranili nevarno pot. Prav tako je dejal tudi, da Grčija ne želi “niti evra” za reševanje tisočih migrantov, ki vsakodnevno prihajajo na njeno obalo.

N. K., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...