Nov levičarski izum: recesiji se zdaj reče “prehod na stabilno in enakomerno rast”

Datum:

Predsednik Joe Biden je trdil, da so četrtkovi gospodarski podatki, ki kažejo, da so ZDA vstopile v recesijo, “skladni s prehodom na stabilno, enakomerno rast in nižjo inflacijo“.

Bidnova administracija zanika slabe novice iz gospodarstva, češ, da se je država znašla v recesiji. Pravijo, da najnovejši finančni rezultati nakazujejo gospodarski prehod iz hitrega okrevanja po pandemiji v stabilnejše okolje. Medtem Američane še naprej pesti inflacija, ki je v juniju presegla 9 odstotkov.

Ameriško gospodarstvo se krči
V četrtek zjutraj je ameriški urad za ekonomske analize objavil podatke, ki kažejo, da se je ameriško gospodarstvo skrčilo že drugo četrtletje zapored, kar je zadostilo tradicionalnim zahtevam recesije. Biden je obravnaval mračne gospodarske novice v pripombah, ko je odprl okroglo mizo z voditelji podjetij in visokimi uradniki, vključno z ministrico za finance Janet Yellen.

Biden se hvali z nizko stopnjo brezposelnosti
“Pomembno je, da začnemo s tem, kar vemo že od prej. Naš trg dela ostaja zgodovinsko močan. Naše gospodarstvo je ustvarilo več kot 9 milijonov delovnih mest, odkar sem prišel na položaj,” je dejal Biden. “Naše gospodarstvo je ustvarilo več kot milijon delovnih mest v drugem četrtletju, istem obdobju, kot ga pokriva današnje poročilo o BDP. Naša stopnja brezposelnosti je 3,6 %, blizu rekordno nizke ravni.”

Joe Biden zadnje čase razburja predvsem z bizarnim obnašanjem (Foto: EPA)

Rast bo počasnejša, toda to je skladno s prehodom na “stabilno” rast
“Gospodinjstva in podjetja, motorji našega gospodarstva, se še naprej premikajo naprej,” je dodal. Predsednik je nato izpostavil nedavni obisk predsednika južnokorejske telekomunikacijske družbe SK Group, v katerem je družba napovedala 22 milijard dolarjev naložb v svoje operacije v Združenih državah.

“Nobenega dvoma ni – ne pričakujemo, da bo rast počasnejša kot lani, namesto hitre rasti, ki smo ji bili priča,” je nadaljeval Biden. “Toda to je skladno s prehodom na stabilno, enakomerno rast in nižjo inflacijo. Danes bo med strokovnjaki  na Wall Streetu še veliko govora o tem, ali smo v recesiji, a če pogledate naš trg dela, potrošniško porabo, poslovne naložbe, vidimo znake gospodarskega napredka tudi v drugem četrtletju.”

Biden je izpostavil statistiko dela in naložbo skupine SK in dejal, da “se mu to ne zdi recesija”, preden je zapustil stopničke.

ZDA so v recesiji
Četrtkovo poročilo Urada za ekonomsko analizo je izpolnilo vse pogoje, ki so potrebni za napoved recesije. Bidnova administracija je že pred tem trdila, da dve zaporedni četrtletji negativne rasti BDP ne pomenita nujno, da so ZDA v recesiji.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...

[Video] Simoniti brez dlake na jeziku o Golobu in Kučanu

"Trdim, da ni samo bedak, ampak da je avtentičen...