[Video] Samomorilski napad na Kijev! Kitajska vlada državljane poziva k takojšnemu umiku iz države – smo na pragu jedrskega spopada?

Datum:

Ukrajinska prestolnica Kijev je zopet tarča zračnih napadov ruskih sil. Okrožje Ševčenko v Kijevu je prizadel ruski zračni napad, ki je povzročil požare in neznano število žrtev. Uradni viri govorijo, da so prestolnico napadli iranski samomorilski droni. Kitajsko zunanje ministrstvo medtem državljane poziva, da čim prej zapustijo Ukrajino. Kaj se dogaja?

V Kijevu je bilo v ponedeljek zgodaj zjutraj zopet slišati eksplozije med vedno bolj intenzivnimi in sistematičnimi napadi ruskih sil na ukrajinsko prestolnico v zadnjem tednu.

Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da je bilo prizadeto okrožje Ševčenko, prebivalce pa pozval, naj se zatečejo v zavetišča. Kličko je poročal, da je bilo poškodovanih več stanovanjskih blokov, poleg tega je zagorel požar v nestanovanjski stavbi.

Napadi s samomorilskimi iranskimi droni
V bližini domnevnega udara so videli črn dim in ogenj, a zaenkrat še ni podatka o žrtvah. Zvok eksplozije naj bi bilo slišati v istem okrožju Kijeva, kjer je raketa nedavno uničila otroško igrišče. Ruske sile so v zadnjem tednu napadale Kijev s tako imenovanimi brezpilotnimi samomorilskimi letali “kamikaze”. Brezpilotna letala Shahed-136, ki jih izdelujejo v Iranu, je Rusija uporabila za ciljanje vitalne energetske infrastrukture in mestnih središč.

Iranci naj bi se aktivno vključili v vojaško pomoč Rusiji
Nedavno poročilo Inštituta za preučevanje vojne špekulira, da so enote iranske revolucionarne garde (IRGC) morda odpotovale na ozemlja, ki jih drži Rusija, da bi pomagale uriti Putinove enote. Uporaba brezpilotnih letal Shahed-136 se je močno povečala, potem ko je Vladimir Putin septembra priključil regije Doneck, Luhansk, Herson in Zaporožje. Putin je prejšnji teden napade branil in dejal, da je šlo za maščevanje proti bombardiranju ukrajinskih sil na krimskem mostu. Po besedah ​​ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega so konec tedna potekali intenzivni spopadi okoli mest Bakmut in Soledar v regiji Doneck pa tudi v regiji Lugansk. Separatistična vlada regije Doneck, ki jo podpira Rusija, je v nedeljo poročala, da je Ukrajina neposredno zadela njeno osrednjo upravno stavbo, ni pa poročala o žrtvah.

Kaj se dogaja? Kitajska svoje državljane svari in jih poziva, naj zapustijo Ukrajino
Da se ob intenzivnih napadih pripravlja nekaj bolj zloglasnega, nakazuje poročilo, da je Kitajsko zunanje ministrstvo svojim državljanom, ki so trenutno v Ukrajini, svetovalo, da zaradi resne varnostne situacije v trenutku zapustijo državo. Napadi v Kijevu se sicer vrstijo že več kot teden dni, medtem ko aktivna vojna poteka že več kot 8 mesecev, kitajsko zunanje ministrstvo pa je komaj zdaj svoje državljane pozvalo k umiku. Kaj se torej dogaja? Glede na to, da med Ši Džinpingom in Vladimirjem Putinom vlada t. i. partnerstvo brez omejitev, so morebiti Kitajci dobili namig, da se pripravlja jedrski napad.

Jedrsko orožje kot vaba za Nato?
Razmere so v tem trenutku najbolj napete po začetku vojne, ko je slovenski poznavalec razmer novinar Edvard Žitnik na RTV Slovenija špekuliral, če ne bo morebiti ruska vojska čez kakšen dan že v Kijevu. Jasno je, da Rusija vojno na fronti izgublja, kar bi bil zanjo sramoten poraz. Na drugi strani pa so ji zahodni zavezniki jasno povedali, da bo v primeru uporabe taktičnega jedrskega orožja Rusija stopila v neposreden spopad z zavezništvom Nata. Morda Putin vidi edino priložnost za politično preživetje, če ga premaga močnejši nasprotnik.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Jenull nevarno situacijo z migranti izkoristil za norčevanje iz mladih deklet

Čeprav je celo policija potrdila novico o tem, da...

Humanitarec, ki je kolesaril proti Janševi vladi, danes vidno razočaran …

Da je vedno več tistih, ki so razočarani nad...

Ko se zakulisna politična moč seli iz Murgel na ljubljanski Magistrat in …

Sobotni maratonski kongres Socialnih demokratov (beri nekdanjih komunistov) v...