Nov odstop na depolitizirani RTV

Datum:

Na depolitizirani ustanovi RTV je prišlo do novega odstopa. Tokrat je svoje mesto zapustil odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Vanja Vardjan. Razlog za odstop so domnevne nepravilnosti pri izboru slovenske pesmi za Evrovizijo. 

Ksenija Horvat, direktorica TV Slovenija je njegov odstop že sprejela. Z RTV sporočajo, da naj bi Vardjan sprejel odločitev v dobrobit RTV Slovenija, razvedrilnega programa, evrovizijskega izbora, izbrane izvajalke, z odstopom pa želi omogočiti nepristransko ugotavljanje dejstev pri izboru za pesem Evrovizije, poroča STA.

KPK naj bi obravnaval sum o nepravilnostih pri izvedbi projekta izbora pesmi za Evrovizijo. Prijavo so sprejeli v začetku januarja. V koliko se zadeve ne bodo spremenile, bo Slovenijo na pevskem tekmovanju zastopala pevka Raiven s skladbo Veronika.

RTV glede izbora ni povprašal ljudstva, temveč je decembra organiziral novinarsko konferenco na kateri so razglasili pevsko prvakinjo.

Na razpis naj bi bilo prijavljenih več kot sto oseb. Tako je bila izbrana tudi skupina Joker Out. Pred tem se je pevce izbiralo na prireditvi RTV Slovenija, na popularni Emi. Nazadnje je bila organizirana leta 2022, ko je bila izbrana skupina LPS.

Čistke na RTV
Vzporedno s to zgodbo pa se na javni RTV še kar odvijajo čistke s političnimi, pa tudi povsem osebnimi ozadji, ločenimi od politike. Kot je znano, se je na vrh zavoda zavihtela vodstvena klika blizu stranke Levica. Njihova zadnja žrtev je vojni novinar in urednik dr. Valentin Areh. Slednji je razposlal javno pismo, v katerem je zapisal: “Danes so mi člani uprave: Zvezdan Martič, Andrej Trček in delavski direktor Franci Pavšer poslali pritlehno in strahopetno pogodbo, s katero od mene zahtevajo, naj pristanem na 17 razredov nižjo plačo in začnem delati kot novinar začetnik, hkrati pa se moram odreči vsakršni tožbi zoper RTV.” 

Že pred tem so svoja mesta na malih ekranih izgubili številni drugi novinarji, nekateri so RTV zapustili, drugi so pristali na degradirane pozicije.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

V Grosupljem položili temeljni kamen za gradnjo prizidka k osnovni šoli

Občina Grosuplje pričenja z gradnjo novega prizidka k Osnovni...

Nova Zelandija prepovedala Hamas in zasegla ekstremistom vse premoženje

V sredo sta novozelandski premier Christopher Lexon in zunanji...

Fehtarji prinašajo svežino

Ena najbolj priljubljenih narodnozabavnih skupin v Sloveniji so Fehtarji,...

[X odzivi] Javnost ogorčena, da je na Tarči ponovno nastopal poulični kričač Jenull

Včerajšnja Tarča je po predvajanju vzpodbudila živahno javno razpravo....