Nova nevarna akcija za javno zdravje: Štrajkali bi nogometni trenerji!

Datum:

Včasih se zdi, da nekateri preprosto ne razumejo, da smo še vedno sredi epidemije in da je prioritetnega pomena, da se čim bolj omejuje število stikov. Združenje nogometnih trenerjev Maribor namreč naokoli pošilja poziv k udeležbi v akciji, s katero želijo izraziti nestrinjanje z vladnimi ukrepi. “Na pobudo nekaterih društev nogometnih trenerjev in s podporo Zveze nogometnih trenerjev Slovenije vas vabimo, da se pridružite vseslovenski akciji slovenskih nogometnih trenerjev.”  

                   

Akcijo nameravajo izvesti v sredo, 10. februarja, ob 16. uri, na klubskih nogometnih igriščih. V utemeljitvi akcije navajajo, da so se za njo odločili, ker je vsem amaterskim odraslim igralcem in mladim nogometašem (okrog 30 tisoč kakor tudi njihovim preko 1300 trenerjem) onemogočena vadba in igranje v obdobju zadnjega leta. “Skupaj že 6 mesecev in pol  (spomladi 2020 86 dni , zdaj že 110 dni)”, kar je po njihovih besedah verjetno najdlje v Evropi.

V utemeljitvi akcije poudarjajo, da obstaja velika bojazen, da se veliko otrok ne bo vrnilo na naša igrišča, če se ne bomo hitro in učinkovito ukrepalo. Opozorili so, da je bilo preko 1300 trenerjem, ki jim je bila odvzeta pravica za opravljanje svojega dela. “Večina trenerjev je brez planiranih honorarjev za 6 ali 7 mesecev znašlo v precejšnjih finančnih težavah. Z akcijo želimo odločevalcem pokazati, da smo pripravljeni na začetek treningov v varnem okolju, manjkajo samo še nogometaši.” Poleg so v prilogi priložili skico igrišča, ki je jasna in enostavna za pripravo treninga. “Predlagamo, da se vsak trener postavi na svojo četrtino igrišča. Trenerji naj imajo maske. Potem naredite sliko prizorišča z malce višje perspektive, če je to možno. Skupen kolaž vseh slik bomo nato poslali v medije, ki bodo, upamo, s poročanjem o naši akciji, opozorili na nujnost začetka vadbe!”, poudarjajo in ob tem dodajajo, da sicer sodelovanje v akciji ni obvezno.

Zdravje je na prvem mestu
Ko si človek prebere namero glede omenjene protestne akcije, se zdi, kot da nekateri v očitkih glede prepovedi delovanja pozabljajo čemu sploh so bile uvedene omejitve. Razlog za to je namreč predstavljala epidemija, ker pa športne dejavnosti po navedbah zdravstvene stroke predstavljajo veliko nevarnost za prenos okužbe, so bile temu primerno sprejete omejitve. Tako seveda trenerji niso edini, ki niso mogli opravljati dela, ampak številne druge panoge. Zdravje je konec koncev najpomembnejša dobrina. V primeru, da bi denimo mladim nogometašem omogočili treninge navkljub visokim številkam okuženih, ki se na srečo v zadnjih dneh zmanjšujejo, bi bili lahko danes v povsem drugačni situaciji. Danes lahko tako z optimizmom gledamo na nadaljevanje morebitnih sproščanj ukrepov.

Vir: Družabna omrežja

Tudi pri otrocih lahko pride do zapletov
Če bi mladim omogočili treninge nogometa navkljub stanju ni bilo neodgovorno, saj bi lahko ti v primeru okužbe okužbo prenesli na svoje sorodnike. Ob tem pa je potrebno zavedanje, da lahko okužbe z novim koronavirusom povzročijo različne avtoimunske zaplete. Prof. dr. Tadej Avčin iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da novi koronavirus lahko povzroči cel spekter avtoimunskih stanj, ki lahko prizadenejo različne organe. Po besedah Avčina se pogosteje pojavljajo pri otrocih. “Zdi se, da imunski sistem pri otrocih lažje obvlada akutno okužbo, ima pa več zapletov s prekomernimi imunskimi odzivi na sam virus. Dve najpogostejši stanji, ki jih diagnosticiramo pri otrocih, sta večorganski vnetni sindrom in vnetje drobnih žil (kovidvaskulitis).”

Foto: Pixabay

Po besedah Avčina od 3 do 5. dneva pride do najtežjega zapleta in sicer prizadetosti srca. Približno 90 odstotkov otrok ima prizadetost srca, in sicer pride do zmanjšanj krčljivosti srčne mišice, nekateri otroci imajo tudi prizadete žile, ki so pomembne za prehranjevanje srca. “Ko pride do prizadetosti srca, otroci postanejo izrazito utrujeni, ta prizadetost lahko razmeroma naglo napreduje, lahko pride do življenja ogrožajočega srčnega ritma ali težkega popuščanja srca.” Avčin je na vprašanje, če obstaja določena skupina otrok, pri katerih so zapleti bolj verjetni, odgovoril, da se pojavljajo pri zdravih otrocih. “Ni skupine, ki bi bila bolj nagnjena za tovrstno prekomerno odzivanje imunskega sistema.”

Ker je potrebno postopno sproščanje, da ne bi prišlo do nenadnega izbruha virusa, s tem pa poslabšanja stanja, je težko razumeti čemu so se ravno v času, ko se situacija izboljšuje, odločili za tovrstno akcijo. Pri marsikomu se tako poraja občutek, da gre v prvi meri za politično motivirano akcijo, katere namen je kritika vlade. Dejstvo namreč je, da so bili ukrepi sprejeti z namenom, da se varuje življenja ljudi in zdravstvo obvaruje pred kolapsom. Skrb, da se nekaj mladih zaradi daljše prekinitve treningov ne bo vrnilo nazaj na zelenico, ni upravičena, namreč otroci imajo pravico, da so zdravega rekreiranja. Konec koncev pa je mladim vseskozi tekom epidemije omogočeno zdravo rekreiranje na svežem zraku.

Malo manj “pizdakanja” čez vsako stvar
Dejstvo je, da vlada preverja utemeljenost ukrepov iz tega odloka na podlagi strokovnih mnenj in ne kar tako na pamet, ko bi si kdo mislil. Ko so se upirali šolniki iz vrst SVIZ-a smo lahko videli, kakšne so lahko posledice, če se stroke ne upošteva, zato je na mestu, da se jo še naprej. Konec koncev smo na dobri poti in nihče si ne želi, da bi po nepotrebnem stopili korak nazaj. Zaenkrat še nismo v oranžni fazi, zato je nujno dosledno upoštevanje ukrepov. Vse skupaj pa sklenimo z nedavnim zapisom nekdanjega paraolimpijca Darka Đurića, ki je na svoji Facebook strani napisal naslednje: “Ko sem bil četrti na paraolimpijskih igrah, celo 3x, in to 2x za manj kot 4 desetinke sekunde, pa mi je motivacija padla, jamral sem da je sistem krivičen, itd… So mi govoril: lej Darko, to je realnost, to se je zgodil. Ne moreš tega spremenit. Sprejmi, sooči se, pojdi naprej. In pol gledam videe, pozive, članke, kako nam je grozno v tej koroni. Kako otroci nazadujejo, kako je grozno delat od doma, kako nam bo propadla generacija mladih športnih upov. Rekel bom tako kot si rekli meni, sprejmimo to realnost. Ni enostavno, vem. Ampak na srečo nismo v vojni, ne trpajo nas v taborišča, vsaj zaenkrat še ni lakote. Zato še enkrat poudarjam, malo več dobre volje ne bo škodilo. Malo manj pizdakanja čez vsako stvar, ki nam malo ni všeč. Vsak za en procent nanj siten, pa bo svet lepši.” 

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...