Nova pošiljka: Včeraj je slovensko mejo na območju PU Koper ilegalno prestopilo 131 migrantov

Datum:

Nezakoniti prehodi meje se nadaljujejo z vrtoglavimi številkami. Samo zadnjih 24 ur je k skupni nabirki prispevalo več kot 130 ilegalnih prehodov in to le na področju PU Koper. Migrantski val je več kot očitno precej obsežen, saj tudi nekatere evropske države, za katere je bila mejna kontrola preteklost, zdaj ponovno uvajajo nadzor na meji.

Po vseh dosegljivih podatkih so veliko število ilegalnih prehodov obravnavali policisti s področja PU Koper. Samo tam so v zadnji 24 urah obravnavali 131 nezakonitih prehodov meje.

Pestro pa je bilo tudi sredino dopoldne na območju PU Koper, saj so policisti med opravljanjem svojega dela v Šembjah  ustavili  kombi VW transporter,  hrvaške registracije, ki ga je po podatkih PU Koper vozil 32-letni državljan Hrvaške, sopotnik  je  bil  33-letni  državljan  Kosova,  v  vozilu  pa je bilo še 7 državljanov  Iraka,  ki  so  prišli  v  Slovenijo  nelegalno.  Postopki  še potekajo.

Ponovno zaostrene mejne kontrole
Se pa zaradi vedno večjega števila migrantov zaostrujejo zadeve na mejah tudi v drugih evropskih državah. Odlični odnosi med Slovaško in Češko so se nedavno zaostrili zaradi ponovne uvedbe mejnih kontrol, da bi preprečili nezakonito priseljevanje. Slovaška je del schengenskega območja zadnjih 13 let. Več kot desetletje so se lahko avtomobilisti neovirano vozili iz Slovaške v sosednje države, kot sta Češka in Avstrija, vendar je pandemija COVID-19 močno vplivala na svobodo gibanja v Evropski uniji, zato je prišlo do vrnitve mejnih kontrol med državami, kjer so bile te dolgo pozabljene. Ko je EU omilila svoja COVID pravila, si je večina Evropejcev oddahnila in upala, da bodo mejne kontrole spet postale preteklost. Za Slovaško pa ni trajalo dolgo, da se je znova znašla v stanju izolacije.

Nadzor na češki in slovaški meji poteka že več kot mesec dni in slovaška javnost je ogorčena. (Foto: epa)

254-odstotno povečanje števila turških beguncev v primerjavi z letom 2021
Češka in Avstrija sta se namreč 29. septembra odločili ponovno uvesti nadzor na meji s Slovaško, vendar tokrat ne zaradi karantene, ampak zaradi naraščajočega števila nezakonitih migrantov, ki prečkajo njene meje. Ilegalne migracije so v zadnjih letih močno pritiskale na večino evropskih držav.

Število turških beguncev se je od leta 2021 povečalo za 254 odstotkov. (Foto: epa)

 Samo letos je Nemčija poročala o 254-odstotnem povečanju števila turških beguncev v primerjavi z letom 2021 . Po podatkih ZN je samo letos v Italijo s čolni prispelo 85.000 migrantov. Slovaška je od začetka nadzora konec septembra ustavila 4466 migrantov, ki so poskušali nezakonito prestopiti njeno mejo. Večina nezakonitih migrantov, ki vstopijo v državo, prihaja iz Sirije in gredo po tako imenovani “balkanski poti”.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki