Nova predsednica Evropske komisije je Ursula von der Leyen iz vrst Evropske ljudske stranke!

Datum:

Nova predsednica Evropske komisije je postala nekdanja nemška obrambna ministrica von der Leynova, ki je prva ženska na tem položaju. Prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke, a kot je opozorila slovenska evropska poslanka Romana Tomc, je v svojem govoru nagovarjala predvsem levi del Evropskega parlamenta, pri čemer se je nevarno približala meji svoje politične skupine ali pa jo je na nekaterih točkah celo prekoračila.

Nova predsednica Evropske komisije je Ursula von der Leyen, nekdanja nemška obrambna ministrica, ki pripada Evropski ljudski stranki in je prva ženska v zgodovini na tem položaju. Po poklicu je zdravnica, v zasebnem življenju pa je mati sedmih otrok. V Evropskem parlamentu jo je podprlo 383 poslancev, proti pa je glasovalo 327 evropskih poslancev. Pri tem se jih je 22 vzdržalo. Von der Leynova se je v zadnjih dneh predstavila vsem političnim skupinam in se posvetovala z njimi, danes pa je evropske poslance skušala prepričati še v dopoldanski razpravi, v kateri je predstavila usmeritve svojega petletnega mandata. Kot poroča STA, je v govoru med drugim obljubila odločnejše ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, večjo socialno pravičnost, pošteno obdavčitev multinacionalk ter ukrepe za otroke in mlade.

Za osvojitev mesta predsednice Evropske komisije je von der Leynova sprejela veliko kompromisov
Konkretno se je glede njenih zavez opredelila evropska poslanka iz Slovenije Romana Tomc, ki je kot zelo dobro opredelila politiko von der Leynove s področja zaposlovanja in socialnih zadev, obetavni se ji zdijo njeni pogledi na vladavino prava, ki bo veljala pod enakimi kriteriji za vse, prav tako pa je kot ambiciozno označila njeno politiko do okolja. Opozorila je, da nas utegnejo drago stati novi evropski skladi, prav tako pa je sporočila na dvorezne učinke predlaganih sprememb na davčnem področju. Ob tem je izrazila tudi dvom v politiko glede migracij: “Vidi se, da von der Leynova nagovarja predvsem levi del Evropskega parlamenta. Všečne obljube, s katerimi se je na nekaterih področjih nevarno približala meji sprejemljivega za Evropsko ljudsko stranko ali jo celo prekoračila. Počakajmo, kakšni konkretni predlogi sledijo.”

Iz Slovenije so prvo žensko predsednico Evropske komisije podprli vsi, razen socialistov
Podporo von der Leynovi so še pred glasovanjem poleg Tomčeve napovedali evropski poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke Milan Zver, Franc Bogovič in Ljudmila Novak. Glede na svoje napovedi sta jo prav tako podprla evropska poslanca iz vrst Liste Marjana Šarca, ki je v Evropskem parlamentu del skupine Renew Europe (prej ALDE) Irena Joveva in Klemen Grošelj. Prve ženske predsednice Evropske komisije pa po pričakovanjih nista podprla zloglasna levičarska evroposlanka Tanja Fajon in radikalni Milan Brglez, ki prihajata iz vrst evropskih socialistov.

Foto: epa

Glede von der Leynove na družbenih omrežjih mešani odzivi
Glede von der Leynove so bili odzivi in občutki slovenskih uporabnikov družbenega omrežja Twitter mešani. Nekateri so izrazili zadovoljstvo, da bo Evropski komisiji predsedovala kandidatka iz vrst Evropske ljudske stranke, po drugi strani pa so ji mnogi očitali, da je za podporo poslancev konkurenčnih političnih skupin sprejela preveč kompromisov.

https://twitter.com/RuzaTomasic/status/1151081103547088896

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...