fbpx

Kako socialisti s pomočjo Macrona in Merklove fantazirajo, da bi po zgodovinskem porazu prevzeli mesto predsednika Evropske komisije

Foto: FB

Socialisti so na evropski ravni dosegli novo dno. Po velikem porazu na volitvah so po dogovoru Macrona in Merklove skušali prevzeti mesto predsednika Evropske komisije. To možnost je podprl tudi premier Šarec, ki je na enak način tudi sam prišel do oblasti v Sloveniji, a ideja je nazadnje naletela na močan odpor. Med drugim so ostro nasprotovanje izrazili predsednik SDS Janez Janša, madžarski premier Orbán ter države višegrajske četverice, že popoldne pa je postalo jasno, da Timmermansa EPP ne bo podprla.

Evropski socialisti so skušali izigrati demokracijo in si kljub svojemu velikemu porazu na zadnjih evropskih volitvah skušali priboriti mesto predsednika Evropske komisije, ki bi ga zasedel njihov spitzenkandidat Frans Timmermans. Volivci smo sicer pred včerajšnjim vrhom Evropske unije pričakovali, da bo položaj predsednika evropske komisije zasedel Manfred Weber, spitzenkandidat Evropske ljudske stranke (EPP), ki je na evropskih volitvah zmagala. EPP bi tako prejela katero izmed drugih vodilnih mest v EU, kar je po poročanju STA sprejela nemška kanclerka Angela Merkel, prav tako bi se s takšno rešitvijo strinjal francoski predsednik Emmanuel Macron. Slednji naj ne bi bil pripravljen na to, da bi predsednik komisije prihajal iz Nemčije, opozoril pa je med drugim na geografsko ravnotežje ter željo, da bi vsaj dva izmed vodilnih položajev v EU zasedli ženski.

Tako kot v Sloveniji so socialisti želeli tudi na ravni EU vladati kljub izgubljenim volitvam
“Zdaj smo videli nek predlog. Za moje pojme to ni slab predlog. Tudi če bi se tako zgodilo, je to kar dober predlog,” je možnost, da Timmermans prevzame vodenje komisije komentiral predsednik vlade Marjan Šarec. Kot poroča STA, je Šarec glede konkretnejših vprašanj povedal le, da je težko ob prihodu na vrh opisovati podrobnosti. Pri tem sploh ne gre za presenečenje, če pomislimo na to, kako je Šarec prišel do položaja predsednika vlade v Sloveniji. Kljub velikemu porazu na volitvah je okrog sebe zbral koalicijo, ki ji je skupno le to, da nasprotujejo Slovenski demokratski stranki, in tako zasedel položaj. Na to je prek družbenega omrežja Twitter opozoril tudi predsednik SDS Janez Janša: “Socialistična pravljica s Timmermansom se je danes končala. Povsod so enaki – izgubijo volitve, a kljub temu želijo vladati.” In to kljub temu, da je predlogu nasprotovalo 11 držav članic.

Evropska politična skupina Renew Europe sicer nasprotuje sistemu spitzenkandidatov, a kot možna kandidatka za najvišji položaj EU iz te skupine se je uveljavila Margrethe Vestager, ki je bila pred tem evropska komisarka za konkurenčnost. Da Vestagerjeva glede na stališča ni najbližje Šarcu, je bilo jasno že dlje časa, med drugim je Evropska komisija vztrajala pri privatizaciji bank, ki so v času krize prejele državno pomoč. Renew Europe je sicer bivša skupina ALDE, ki se vsaj na evropski ravni očitno ne izdaja več za liberalce.

Foto: printscreen

Po posvetovanjih je postalo jasno, da Timmermans nima podpore EPP
Že prej je bilo jasno, da tej socialistični pravljici nasprotuje tudi višegrajska četverica, po posvetovanjih na ravni EPP pa je popoldne postalo jasno tudi, da Timmermans nima podpore voditeljev in predsedstva te politične skupine. Kot je za medije povedal hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, glede tega v okviru EPP obstaja jasen in trden konsenz, povedal pa je tudi, da glede na razvoj dogodkov pričakuje dolga in težavna pogajanja. Nasprotovanje kandidatu EPP Webru je ob tem označil za neutemeljeno in za izgovor, da predsednik komisije ne bi bil iz EPP.

Andrej Plenković (Foto: STA)

Madžarski premier Orbán predsedniku EPP Daulu poslal pismo
Tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orbán je odločno nasprotoval možnosti, da bi mesto predsednika komisije zasedel socialist Timmermans, kot sta se očitno dogovorila Macron in Merklova. Glede tega je predsedniku EPP Josephu Daulu poslal pismo, v katerem je poudaril, da bi bila morebitna podpora Timmermansu s strani EPP resna in zgodovinska napaka. Za to je Orbán navedel tri razloge, in sicer kot prvo, bi bilo to za EPP ponižujoče. Kot drugo, bi EPP s podporo Timmermansu popolnoma spodkopala svojo avtoriteto in dostojanstvo v mednarodnem prostoru. Kot tretje, bi to predstavljalo izdajo volivcev, ki nacionalnih strank, članic EPP, na volitvah niso podprli, da bi najpomembnejše mesto predali največjim nasprotnikom. Morebitna podpora Timmermansu bi po Orbánovih besedah privedla do samouničenja EPP.

Rok Krajnc