Nova predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola: “Uveljavljena, desnosredinska političarka s krščanskimi vrednotami”

Datum:

Po smrti socialista Davida Sassolija so v Evropskem parlamentu za novo predsednico EP izvolili dosedanjo prvo podpredsednico EP Roberto Metsolo. Za mesto predsednika EP so se potegovali še Sira Rego iz Levice, Alice Bah Kuhnke iz Zelenih, medtem ko je kandidat Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) Kosma Zlotowski svojo kandidaturo umaknil.

“Čestitke za prepričljivo zmago, Roberta!” je v odzivu na Twitterju novi predsednici Evropskega Parlamenta iz vrst EPP Roberti Metsola zapisala slovenska evroposlanka Romana Tomc. Tomčeva je poudarila, da je Metsola prava izbira za vodenje Evropskega parlamenta. “Uveljavljena, desnosredinska političarka s krščanskimi vrednotami. Upam, da bo tudi v novi funkciji ohranila svoj vrednostni model in odločnost, kakršne smo pri njej vajeni,” je zapisala Tomčeva.

Pohvalil jo je tudi evroposlanec Milan Zver, ki je Metsolovi ravno tako čestital ob izvolitvi za predsednico EP. “Dokazala je, da lahko uspe tudi nekdo iz male države članice Unije, ki je povrhu še zelo mlad in je ženska. Verjamem, da bomo dobro in tvorno sodelovali v dobrobit vseh Evropejk in Evropejcev,” je preko Twitterja sporočil Zver. Metsola je članica EPP, ki prihaja iz Malte.

Dosedanja prva podpredsednica Evropskega parlamenta je bila izvoljena za predsednico z absolutno večino ravno na njen 43. rojstni dan. Zanjo je glasovalo 458 poslancev. Skupaj je bilo oddanih 616 veljavnih glasovnic. Na položaju predsednika EP bo Metsolova nasledila nedavno umrlega italijanskega socialista Davida Sassolija. Pokojnemu Sassoliju bi tudi sicer konec januarja potekel mandat, saj je bilo v skladu s koalicijskim dogovorom določeno med EPP, S&D in Renew Europe določeno, da imajo položaj predsednika EP prvi dve leti mandata v EP socialisti, preostali dve leti pa konservativci.

“Evropska poslanka Roberta Metsola iz naše politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) je mlada, a hkrati zelo izkušena političarka, dolgoletna poslanka, ženska in mati štirih sinov, ki prihaja iz male sredozemske države Malte. Je odločna in entuziastična zagovornica Evropske unije in demokracije ter predana in kompetentna poslanka, ki vedno prisluhne ljudem. Glede na njeno odprtost in zelo povezovalno držo verjamem, da bo odlična predsednica vseh,” je v izjavi za javnost sporočil evroposlanec Franc Bogovič.

Nadaljevala bo Sassolijevo delo

“Rada bi okrepila kulturo dialoga, politika ne sme biti boj med zmagovalci in poraženci, temveč mora biti v službi državljanov,” je po poročanju STA ob izvolitvi povedala Metsolova in sporočila, da bo nadaljevala Sassolijevo delo.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Župan Brežic: Občani so vznemirjeni zaradi načrtovanega azilnega centra

"Občani so bili izjemno nezadovoljni že zaradi samih migrantskih...

Odvetnik Stušek: Vladni odlok je nezakonit, zato ne ustvarja pravic in obveznosti za zdravnike

Vlada Roberta Goloba se je lotila stavkajočih zdravnikov z...

Antisemitizem se je preselil na levico

Antisemitizem je del evropske zgodovine. Sodi na njeno temno...

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...