Nove podrobnosti likvidacije srbskega mafijca: Morilci Stojanovića umor opazovali z bližnje ulice

Datum:

Znani srbski mafijec Strahinja Stojanović je bil žrtev bombnega napada, v katerem je izgubil življenje. Bombo naj bi pod avtomobil podstavil nek strokovnjak. S pomočjo nadzornih kamer poskušajo dognati identiteto njegovih morilcev. Govori se, da je bil Stojanović že dolgo časa trn v peti številnim konkurentom na področju trgovine z drogami, podoben poskus umora pa se je pripetil že pred leti. Njegova kolumbijska partnerica je bila v eksploziji lažje poškodovana. 

Umor slavnega srbskega “mafijoza” Strahinje Stojanovića, starega zgolj 30 let, bi njegovi morilci lahko opazovali kar z bližnje avtobusne postaje, kar pa bodo morda potrdile tamkajšnje nadzorne kamere. Likvidacija se je sicer pripetila sredi belega dne v Novem Beogradu, razlog zanjo pa naj bi bili njegovi kriminalni posli ter boj s konkurenčnimi kriminalnimi združbami na področju preprodaje prepovedanih drog. Policija je že zaslišala njegove kolege pa tudi ljudi za katere je znano, da so bili s pokojnikom v sporu. Pod njegov prestižni avtomobil BMV x5 je bilo namreč podstavljeno plastično razstrelivo (C4), eksplozija pa je bila povzročena na daljavo, najverjetneje preko povezave s prenosnega na prenosni telefon, ki je bil povezan z morilsko napravo, poroča blic.

Krivci za njegov umor so natančno proučevali njegovo gibanje, pri tem pa jim je nevede pomagala tudi njegova ženska, od katere se ni mogel ločiti zadnjega pol leta – Kolumbijka Sonja Suarez Gomez, sicer stara 45 let. V eksploziji avtomobila je bila njegova lepša polovica lažje poškodovana, nekaj zadnjih tednov pa je na družbenih omrežjih objavljala skupne fotografije skupaj z imeni lokacij, na katerih so bile le-te posnete. Eksploziv je podstavil strokovnjak, bil pa je namenjen prav Stojanoviću. Strokovnjaki se sedaj osredotočajo na gibanje preminulega, da bi se tako ugotovilo kdaj in kje je bila podstavljena naprava. Pregledati nameravajo vsa področja v okolici, ki so pod videonadzorom. Strokovnjaki so ob tem prepričani, da je bilo razstrelivo aktivirano iz drugega avtomobila oziroma bližnje postaje.

Umor srbskega mafijca Strahinje Stojanovića z avtomobilom bomba. (Foto: blic)

Trenutno so v preiskavi tako ostanki eksploziva kot tudi vozila, policija pa je z bližnjih kamer že vzela nekaj fotografij. Preiskovalci skušajo ob tem ugotoviti ali so likvidatorji mafijcu pred umorom sledili. Zanima jih zlasti to, ali je bil njegov morilec v času smrti v avtomobilu ali pa je razstrelivo podstavil na avtobusni postaji oziroma se je vozilu približal peš. Stojanović je imel sicer številne sovražnike, ki so mu stregli po življenju. Že dolgo časa je bil namreč v boju za prevlado še z nekaterimi kriminalnimi združbami iz Zemuna, ki se ukvarjajo z razpečevanjem drog. Ena izmed njih naj bi poslala morilce tudi avgusta leta 2018, ko mu je nekdo prav tako nastavil razstrelivo pod avtomobil. Takrat je ostal brez poškodb, rešilo pa ga je, da je mobilni telefon pozabil v svojem stanovanju. V eksploziji je bilo tedaj poškodovano njegovo špansko dekle, ki ga je čakalo na sovoznikovem sedežu. Stojanovićev pogreb bo potekal jutri na pokopališču v Beogradu.

Umor srbskega mafijca Strahinje Stojanovića s podstavljenim eksplozivom (Foto: blic)

Načini mafijskih likvidacij, ki se dogajajo na Balkanu so ustaljeni, po zgledu iz Amerike pa se največkrat zgodijo s pomočjo avtomatskega orožja. Žrtev je tako v trenutku pokošena z dežjem nabojev, storilci pa prizorišče hitro zapustijo. V zadnjem času so vse pogostejše tudi eksplozije, v tem primeru pa se večkrat v vlogi kolateralne žrtve znajdejo naključni mimoidoči, avgusta je bila na primer hudo poškodovana nekdanja španska miss Olatz Bilbao. Da so najhujši zločini za nekatere del vsakdana, priča dejstvo, da so nekateri mladoletniki pripravljeni moriti že za 200 evrov.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....