[Ekskluzivno] Novi dokazi o spornem delovanju celjskega sodišča, kjer je predsednica Petra Giacomelli! Njena poznanstva pa vodijo vse do poslanca Hana!

Datum:

Objavljamo ekskluzivni primer pristranskosti okrožnega sodišča v Celju, kjer je predsednica Petra Giacomelli. Ta naj bi dala ukaz, da se primer prisilne poravnave treh podjetij proti Papirnici Radeče preda ustavnemu sodišču in tako zadrži izvršitev, medtem ko je v drugem podobnem primeru sodišče odločilo povsem drugače. Predsednica Giacomellijeva naj bi bila tudi znanka poslanca SD Matjaža Hana, Radeče pa so njegov rodni kraj. 

V uredništvo Nova24TV smo prejeli nove dokumente, ki na celjsko okrožno sodišče dodatno mečejo slabo luč. Ta ima že tako slab ugled zaradi strašanskih zamud in napak pri pregonu ene največjih korupcijskih afer pri nas, TEŠ 6, odmrznitve premoženja tranzicijskega odvetnika Mira Senice, obsodbe Janeza Janše na pogojno zaporno kazen zaradi banalnega tvita, čeprav se porotnika nista niti izjasnila o njegovi krivdi …

Tokrat smo dobili v roke dva sodna sklepa gospodarskega oddelka okrožnega sodišča v Celju, gre za tako imenovano prisilno poravnavo na predlog upnikov, ki pa imata diametralno nasprotni odločitvi.

Dva primera, dve povsem drugačni odločitvi
V prvem primeru so 9. marca 2017 predlog prisilne poravnave proti dolžniku Radeče Papir Nova d.o.o. vložile tri družbe: Interexpo Skupina, Strelski Gaj in Strelski Klub Central, vendar je sodišče ocenilo, da je zakonska ureditev instituta upniške prisilne poravnave neskladna z ustavo, saj naj bi ta zagotavljala nesorazmeren in nedopusten poseg v dolžnikov pravni položaj, zato so s sklepom postopek ustavili z zahtevo za oceno ustavnosti, dokler ne odloči ustavno sodišče. Upnik tako že dve leti trpi večjo gospodarsko in poslovno škodo.

 

Toda pozor! To isto sodišče je 4. septembra 2018 v zadevi prisilne poravnave zoper dolžnika Valji d.o.o. sklenilo povsem drugače. Na zahtevo predlagatelja prisilne poravnave, podjetja Elements Skladi d.o.o., je Okrožno sodišče v Celju sprejelo sklep o začetku postopka prisilne poravnave nad dolžnikom – in to z argumentacijo, da se je dolžnik strinjal z začetkom postopka.

 

Radeče so kraj poslanca Matjaža Hana, njegov vpliv seže vse do celjskega sodišča
Pri tem pa je zanimiva naslednja povezava, ki seže vse do celjskega sodišča. Radeče, kjer je sedež papirnice je namreč tudi domači kraj poslanca SD Matjaža Hana. Toda poslanec Han nima zvez zgolj na občinski ravni, zelo dobre povezave naj bi imel s celjskimi pravosodnimi organi. V preteklosti, leta 1990, je bil poslanec in nekdanji župan Radeč vpleten tudi v nesrečo, v kateri je življenje izgubil otrok, nekateri pa namigujejo, da naj bi bil takrat alkoholiziran. Opravljena policijska in sodna preiskava naj bi po navedbah stranke pokazala, da ni bil v alkoholiziranem stanju in da smrtne nesreče ni mogel preprečiti. Vendar številni, ki poznajo dinastijo Han, vedo povedati, da je bilo ozadje nesreče za Hana mnogo bolj obremenjujoče, vendar so zaradi njihovega vpliva in poznanstva s policijo, zadevo uspešno pometli pod preprogo.

Matjaž Han (foto: STA)

Han naj bi imel tudi močne povezave na celjskem sodišču, dobro naj bi poznal tudi sedanjo predsednico sodišča Petro Giacomelli. Prav posredovanje Giacomellijeve naj bi bilo ključno, da je sodišče z zahtevo za oceno ustavnosti ustavilo prisilno poravnavo zgoraj omenjenih družb. Glede spornih političnih povezav smo vprašanja poslali tudi na celjsko sodišče, vendar tam kakršnekoli očitke zavračajo. Spomnimo, da je zaradi pristranskosti, izločitev Giacomellijeve v zadevi Eugenija Carl&Mojca Pašek Šetinc proti Janši zahteval tudi odvetnik Janše Franci Matoz, vendar neuspešno.

Glede na predstavljeno je v naši državi izredno težko biti podjetnik brez povezav s politiko, sicer se srečuješ z vrsto težavami. Niti sodišča, ki bi morala ščititi svobodo posameznika in podjetniško svobodo nasproti kršiteljem, tega ne zagotavljajo in so še vedno v rokah sil iz ozadja.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Simbolika na pikniku Svobode, ki se je ne da prezreti

Boris Tomašič je v oddaji Kdo vam laže naredil...

Danes v DZ: Župani nočejo migrantov

"Vlada je sprejela sklep brez vednosti lokalne skupnosti. Vemo...

Svobodnjaška inkvizicija se je znova izkazala za farso

Bivši predsednik uprave Telekoma Tomaž Seljak in predsednik uprave...