Na Novi Zelandiji bi prepovedali kajenje

Datum:

Totalitarci na Novi Zelandiji želijo do leta 2025 uvesti prepoved kajenja. Odločitev je javnosti v četrtek, 9. decembra 2021, predstavilo ministrstvo za zdravje.

“Želimo poskrbeti, da mladi ljudje nikoli ne začnejo kaditi, zato bomo naredili za prekršek prodajanje in dobavo tobačnih izdelkov novim kohortam mladih ljudi,” je javnosti 9. decembra 2021 povedala ministrica za varnost hrane Ayesha Verrall.

Po pričakovanjih naj bi socialisti brez težav spravili skozi tako imenovani “Brez kajenja do 2025” zakon. Po novem zakonu bi se z naslednjim letom do nadaljnjega vsako leto višala starostna meja za prodajo tobačnih izdelkov na Novi Zelandiji.

Totalitarci želijo na tak način ustvariti “generacijo brez dima”. Trenutno tobačne izdelke na Novi Zelandiji lahko prodaja okoli 8.000 prodajalcev. Z novo zakonodajo si oblastniki želijo skrčiti število uradnih prodajaln, kjer bo še mogoče kupiti cigarete, na okoli 500. Po trditvah Verrallove to pomeni, da bi jih 7.500 “moralo najti nov poslovni model”.

Številne trgovine bodo propadle

Kratko bodo potegnile tudi mlekarne, ki so poleg mlečnih izdelkov prodajale tudi tobačne izdelke. Ravno tobačni izdelki so privabili večino njihovih strank, a Verrallova ostaja neomajna. Mlekarne ne bodo zaradi izpada dohodkov deležne nikakršne pomoči.

Novozelandska liberalna premierka Jacinda Ardern bi prepovedala kajenje. (Foto: epa)

Cigarete bodo tako dosmrtno prepovedane za vse, ki so trenutno stari 14 ali mlajši. Vlada pa bo ravno tako dovolila samo še prodajo tobačnih izdelkov z “zelo nizko” stopnjo nikotina. Tobačni lobi opozarja, da bodo ti ukrepi privedli zgolj do širitve črnega trga, medtem ko je protikadilski lobi trenutno v sedmih nebesih, ker Nova Zelandija “ponovno kaže pot” preostanku sveta.

Trenutno na Novi Zelandiji navkljub astronomskim cenam, omejitvam oglaševanja in prepovedim kajenja na javnih mestih kadi 13 odstotkov celotnega prebivalstva. Med domorodci je stopnja kadilcev dvakrat višja. Vlada Jacinde Ardern si želi, da bi do leta 2025 stopnja kadilcev v državi padla na pet odstotkov.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Čelno trčila motorist in kolesar, ki se bori za življenje

V okolici Ljubljane čelno trčila motorist in kolesar, ki...

[Video] Kamala Harris – kraljica najbolj butastih izjav

Po tem, ko je Joe Biden odstopil od predsedniških...