Novinarja Wall Street Journala v Rusiji obtožili vohunjenja za ZDA

Datum:

Rusija je Evana Gershkovicha, ameriškega poročevalca za Wall Street Journal, uradno obtožila vohunjenja za ZDA, za kar mu grozi do največ 20 let zaporne kazni, če ga sodišče spozna za krivega.

31-letni novinar je bil aretiran 29. marca, medtem ko je opravljal delo v Jekaterinburgu, četrtem največjem ruskem mestu. Evan Gershkovich vse obtožbe zanika, prav tako tudi njegov delodajalec, ki ga opisuje kot zaupanja vrednega in predanega svojemu delu.

V New Yorku rojeni novinar je v zadnjih mesecih postal znan po poročanju o plačancih skupine Wagner. Ruski zvezni varnostni urad je Gershkovicha obtožil, da je deloval po navodilih ameriške strani in zbiral informacije o dejavnostih enega od podjetij ruskega vojaško-industrijskega kompleksa, ki so državna skrivnost. Gershkovich naj bi se po njihovem mnenju poskušal dokopati do tajnih podatkov o ruski tovarni orožja, kar je njegov delodajalec zanikal.

Kljub grozljivemu slovesu ruskih zaporov je glavna urednica The Wall Street Journala Emma Tucker dejala, da je Gershkovich dobrega zdravja. “Evanovo zdravje je dobro in hvaležen je za izkazano podporo z vsega sveta. Še naprej pozivamo k njegovi takojšnji izpustitvi,” je zapisala v izjavi za javnost.

Zahodni analitiki pravijo, da ruska aretacija novinarja, ki naj bi v tujih dopisniških krogih veljal za zelo načelnega novinarja, predstavlja poskus zamenjave z enim od zapornikov, ki ga trenutno zadržujejo v ZDA. Samo teden dni pred pridržanjem Gershkovicha je ameriško ministrstvo za pravosodje obtožilo domnevnega vohuna Sergeja Čerkasova zaradi obtožb vohunjenja in ga obtožilo, da je bil vpisan na prestižno univerzo Johns Hopkins pod krinko, da je študent iz Brazilije.

Rusko zunanje ministrstvo je glede aretacije ameriškega novinarja komentiralo, da naj bi bil ujet pri poskusu pridobitve tajnih informacij, pri čemer pa naj bi ta svoj novinarski status uporabil kot “krinko za nezakonita dejanja”. Ob tem pa so še dodali, da je “pomp” v ZDA glede tega primera, katerega namen je pritisk na ruske oblasti in sodišče, ki bo odločalo o usodi novinarja, brezupno in nesmiselno.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: “Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali”

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...