Novinarka javne hiše Eugenija Carl zmerja tiste, ki nočejo migrantov, z “mentalnimi omejenci”

Datum:

Novinarki na TV Slovenija Irena Ulčar Cvelbar in Eugenija Carl sta pokazali svoj pravi obraz. Prva se na svojem Facebook profilu spravlja nad prebivalce bloka v Brežicah, ki so podpisali peticijo, da ne želijo v svojem bloku nobenega migranta, druga pa jo še spodbuja, češ “pred kamero naj stopijo, da jih vidimo, mentalne, omejence.”

                   

Irena Ulčar Cvelbar je na svojem Facebook profilu objavila, da je žalostna, saj “vidim, da v mojih Brežicah stanovalci nekega bloka podpisujejo peticijo proti morebitni naselitvi begunske družine v njihov blok. Za eno samo družino gre. Oziroma bo šlo. Morda. Med podpisniki je tudi učiteljica. Pa upokojena učiteljica. Stanovalce zagovarja predsednik krajevne skupnosti, ki je hkrati ravnatelj gimnazije. Samo ugibam lahko, kaj si misli sam. In upam si trditi, da vem … In si ne morem kaj, da se ne bi takole na pol javno vprašala, kolikokrat so se v Sloveniji stanovalci kakšnega bloka vprašali, kdo je kupil stanovanje v njihovem bloku. Na drugem nadstropju spodaj desno? Od kod prihaja? Je mogoče kdo v družini prišlekov alkoholik, nasilnež, potencialni posiljevalec, zločinec, narkoman …? Bo glasno navijal glasbo, igral violino ali morda molil? Praznoval kakšne druge praznike? Grem stavit, da nikoli ni bilo proti nikomur nobene peticije. Nikoli. Ker naši pa že niso taki? Ker ni šlo za begunce?”

V Brežice namerava vlada naseliti vsaj dve migrantski družini
Irena Ulčar Cvelbar na svojem Facebook profilu širi enoumje, kot je sicer značilno za kar nekaj novinark in novinarjev javne hiše RTV Slovenija, del katere je tudi ona. Tisto, česar jim ne uspe vriniti med program in oddaje TV Slovenija, pa svoje “delo” nadaljujejo kar na družabnih omrežjih, kot je Facebook. Ulčar Cvelbarjeva je tako v svojem zapisu obračunala s stanovalci bloka, ki so podpisali pismo, da si ne želijo nobenih azilantov, ki jih želi v njihov blok naseliti vlada. Vlada sicer načrtuje vselitev vsaj dveh družin v Brežicah, prav v ta namen pa že opremlja stanovanji z luksuzno opremo v dvosobnem stanovanju na Bizeljski cesti 18 in enosobnem stanovanju na Vodnikovi ulici 1. Na tem spletnem portalu smo že pisali, kako je vlada pripravila razpis, v katerem pričakuje, da bo izbrani izvajalec vgradil nadstandardno luksuzno opremo, torej da morajo biti pralni stroji za pranje vsaj 5 kilogramov perila, robovi omar in postelj morajo biti ‘oplemeniteni’, vzmetnice morajo biti medicinske. Kakšen naj bo televizor, je zahteva denimo naslednja: barvni TV sprejemnik z diagonalo minimalno 81 centimetrov ter stenski nosilec z roko za LED/LCD TV do 99 centimetrov), ki je dvojno vrtljiv (do 180 stopinj in nagiben do 15 stopinj). Edina zahteva, ki jo vsaj nekoliko razumemo, je steklokeramična električna kuhalna ploskev, saj jim plinske bombe res ni za zaupati.

Zakaj se Ulčar Cvelbarjeva spravlja nad učitelje in ravnatelja, ki so podpisali peticijo?
Žalostno je, da Ulčar Cvelbarjeva na Facebooku zdravi svoje morebitne osnovnošolske ali srednješolske travme, zakaj bi se sicer spravljala na podatek, da so peticijo proti naselitvi migrantov v njihov blok podpisali učiteljica in bivša učiteljica, zagovarja pa jih “predsednik krajevne skupnosti, ki je hkrati ravnatelj gimnazije”? Sploh za slednjega je jasno, da gre za Uroša Škofa, ki je predsednik KS Brežice in ravnatelj Gimnazije Brežice, Ulčar Cvelbarjeva pa ga razkrije kar preko njegovih funkcij. Toliko o anonimnosti in korektnosti novinark javne hiše RTV Slovenija.

Foto: printscreen
Foto: printscreen

Ko se ima dopisnik za urednika
Zapis svoje kolegice pa je komentiralo še nekaj novinark RTV Slovenije, med drugim tudi Eugenija Carl, ki je zapisala: “A lahko, prosim, narediš prispevek. Pa pred kamero naj stopijo, da jih vidimo, mentalne, omejence.” Ne le, da je stanovalce bloka v Brežicah, ki so se odločili, tako kot drugod po Sloveniji, da v svoji bližini ne želijo migrantov, označila za mentalne omejence, očitno se ima za več, kot je v resnici. Na TV Slovenija namreč dela kot dopisnica s Primorske, a v komentarju svoji novinarski kolegici zapiše, naj naredi prispevek. Prispevke načeloma naroča urednik, ne pa nek novinar ali dopisnik.

Foto: printscreen
Foto: printscreen

TV Slovenija in vodji službe za odnose z javnostjo RTV Slovenija Sabrini Povšič Štimec smo poslali vprašanje v zvezi z naročilom prispevka s strani Eugenije Carl. Slednja je namreč zapisala, naj Irena Ulčar Cvelbar naredi prispevek in pokaže obraze teh “omejencev”. Očitno gre za prispevek, ki bo nekakšno maščevanje prebivalcem bloka, kar lahko sklepamo po besedni zvezi “mentalni omejenci”, ki ima izrazito negativno konotacijo, in bo torej že a priori proti njim. Boste prispevek, če ga naredi omenjena novinarka, objavili, čeprav je že v naprej jasno, da bo pristranski?

Bo programski svet TV Slovenija obravnaval nedostojno izražanje njihovih novinark v javnosti?
Sprašujemo se, kje je v tem primeru, ko sta se Carlova in Ulčar Cvelbarjeva spravili nad ljudi, ki so izrazili svoje mnenje in skrbi, predvsem pa nestrinjanje s potezo vlade, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, ko novinarki in hkrati javni uslužbenki s svojimi izpadi dobesedno žalita prebivalce bloka, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja v njihovi bližini in kdo se sprehaja okoli njihovih stanovanj. Prav tako se je treba vprašati, kako bo odreagirala RTV Slovenija in ali bo njen programski svet obravnaval nedostojno izražanje njihovih novinarjev v javnosti. S svojim pisanjem sta namreč dali vedeti, da naj bi bilo v tej državi neetično in celo nazadnjaško zahtevati, da kot solastniki stanovanjske stavbe izvedo, kakšne namere ima država z njihovimi službenimi stanovanji.

Na zapis Ulčar Cvelbarjeve in komentar Carlove pa se je odzval prvak SDS Janez Janša:

Kar iz medijev izvedeli, da bodo njihovi sostanovalci migranti
Pismo prebivalcev bloka v Brežicah, ki so proti naselitvi azilantov v njihov blok, pa ni osamljen primer v Sloveniji. Podobno peticijo so napisali tudi prebivalci bloka v Murski Soboti, ki so kar iz medijev izvedeli, da namerava vlada Mira Cerarja v njihov blok na Lendavski ulici 17 b v trisobno stanovanje, ki je sicer v lasti Ministrstva za javno upravo, naseliti migrante. Svoje nestrinjanje z naselitvijo migrantov na podlagi 45. člena Ustave Republike Slovenije so naslovili na Komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi Eva Irgl.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki