Novinarsko združenje: Seznam uglednih slovenskih kulturnikov za odstrel je nesprejemljiva metoda zastraševanja

Datum:

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev je zgroženo nad ravnanjem lastnika Facebookovega profila Radio svobodna Ljubljana, ki je objavil seznam uglednih imen iz sveta kulture, češ da so to “janšisti” in “kolaboranti janšizma” v kulturi.  Vse skupaj pa je delil znani zagovornik nasilja proti drugače mislečim – mestni svetnik Janez Stariha. 

                   

Facebookova stran Radio svobodna Ljubljana, ki slovi po spodbujanju nasilja in sovražnem govoru, je objavila seznam uglednih slovenskih kulturnikov, ki so se znašli na tako imenovani “črni listi za odstrel”. Opaziti je mogoče, da so med njimi tudi tisti, ki ne sodijo na desno stran. Denimo direktorica Cankarjevega doma Uršula Cetinski. Kot kaže, je levica napovedala maščevanje vsem tistim, ki so si drznili v dobro države in vseh državljank in državljanov sodelovati z desnosredinsko vlado.

“V nadaljevanju je objavljenih trinajst oseb z imeni in priimki, ki naj bi bili kolaboranti, kar po dikciji boljševiškega besednjaka pomeni primerni za odstrel. Avtor te objave očitno skozi vrstice sporoča, kakšna bi bila usoda teh ljudi leta 1945, in namiguje, da bi morali to tragično lekcijo ponoviti, kar je nesprejemljivo,” poudarjajo v novinarskem združenju.

Na račun razpleta parlamentarnih volitev v združenju ocenjujejo, da je mogoče v prihodnje pričakovati še več takšnih pozivov, tudi v duhu Putinove politike “preganjanja fašizma”. “Takšen način diskurza odločno zavračamo, saj pomeni vračanje v mračne čase nasilja nad drugače mislečimi. Žal to ni nobena novost, saj smo takšne pozive poslušali in brali zadnji dve leti, ko so se še posebej intenzivno ponavljali, organi pregona pa tega niso sankcionirali,” še kritično poudarjajo.

“Ta seznam dvakrat obrazloži bistvo vladavine levičarjev: 1. je srhljiva napoved nasilja; 2. na seznamu so najuglednejša imena slovenske kulture. Proputinovska napoved “preganjanja fašizma” je napoved nasilnega obračuna z uspehom, razvojem, pravo kulturo, tradicijo … s slovenstvom,” je glede seznama izpostavil poslanec iz vrst SDS Branko Grims.

Lista za odstrel na strani Radio svobodna Ljubljana ne preseneča. Posebej, če upoštevamo, da se spravljajo nad vse, kar je desno. V nos pa jim gre tudi predsednik republike Borut Pahor, o katerem so zapisali: “Dan, ko bo odšel ligenj Borut Pahor, bo pomemben dan v slovenski zgodovini. Predlagamo, da ta dan poimenujemo Dan lignjev.” Kot je mogoče videti, jih izredno motijo ljudje, ki so povezovalni in se ne ozirajo na to, kdo je levo ali desno usmerjen. Bolj jim je po godu frontman protivladnih protestov Jaša Jenull, ki se je kmalu po zmagi predsednika Gibanja Svoboda spravil na generalno direktorico Cankarjevega doma Uršulo Cetinski, ki je nedavno poudarila, da od novega ministra ali ministrice za kulturo pričakuje oblikovanje štiriletnega akcijskega načrta z jasnimi kulturnopolitičnimi cilji. Jenull pravi, da je potrebno njeno hinavstvo nasloviti takoj in nedvoumno. Kot lahko vidimo, si svobodo in ples po ulicah in trgih privrženci levice predstavljajo tako, da obračunajo z nasprotno mislečimi. In to naj bi bila demokratična država?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...